Butter chicken med fänkålssallad

Butter chicken med fänkålssallad
Foto: Tv4
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Butter chicken med fänkålssallad

20 ingredienser

40 m

”Min variant på butter chicken. Egentligen är det såsen som är grejen. Den kan serveras till det mesta egentligen, som exempelvis ugnsbakad spetskål eller grillost. Här serveras den med kyckling och frisk fänkålscrudité, men den rätten kan med fördel serveras till ris.” /Dante Zia

Ingredienser

portioner

Sås till butter chicken

  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 50 g smör
  • 4 msk garam masala
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk ingefära, torkad
  • 1 tsk chilipulver, rött
  • 1 msk gurkmeja
  • 400 g tomat, krossade
  • 2,5 dl vispgrädde
  • salt
  • strösocker
  • 50 g smör

Kyckling

  • 500 g kycklinglårfilé, med skinn på (kycklingfilé eller andra detaljer går också fint)
  • smör, till stekning (eller olja)

Fänkålssallad

  • 2 fänkål
  • 1 limefrukt
  • salt (efter smak)

Servering

  • koriander (efter smak)
  • 50 g cashewnötter, rostade

Gör så här

Sås

  1. Svetta vitlök och gul lök i smör i 4 minuter.
  2. Lägg i garam masala, spiskummin, torkad ingefära, chilipulver och gurkmeja. Fräs i 3 minuter.
  3. Häll i de krossade tomaterna och låt koka upp. Mixa med stavmixer eller blender.
  4. Tillsätt vispgrädden och smaka av med salt och socker. Vill du ha den gulare? Häll i mer gurkmeja.
  5. Avsluta med en klick smör.

Kyckling

  1. Stek kycklingen i smör eller olja på skinnsidan på hög värme tills den fått rejält med färg.
  2. Vänd den sedan om. Sänk temperaturen, eller baka i ugn på 150 grader, tills innertemperaturen är 68-70 grader.

Fänkålssallad

  1. Hyvla fänkålen tunt på mandolin och lägg den i ett isbad.
  2. Torka sedan fänkålen med en salladstork. Lägg i en skål och pressa i lime och smaka av med salt.

Servering

  1. Häll såsen i botten och lägg på kycklingen. Placera lite fänkålssallad och toppa med koriander och cashewnötter.