Butter chicken med fänkålssallad

18 röster
40 m
4
Butter chicken med fänkålssallad
Foto: Tv4

”Min variant på butter chicken. Egentligen är det såsen som är grejen. Den kan serveras till det mesta egentligen, som exempelvis ugnsbakad spetskål eller grillost. Här serveras den med kyckling och frisk fänkålscrudité, men den rätten kan med fördel serveras till ris.” /Dante Zia

Visa mer
40 m
4
4 portioner

Du behöver

Sås till butter chicken

  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 50 g smör
  • 4 msk garam masala
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 tsk ingefära, torkad
  • 1 tsk chilipulver, rött
  • 1 msk gurkmeja
  • 400 g tomater, krossade
  • 2,5 dl vispgrädde
  • salt
  • socker
  • 50 g smör

Kyckling

  • 500 g kycklinglårfilé, med skinn på (kycklingfilé eller andra detaljer går också fint)
  • smör, eller olja till stekning

Fänkålssallad

  • 2 fänkål
  • 1 lime
  • salt, efter smak

Servering

  • koriander, efter smak
  • 50 g cashewnötter, rostade
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sås
    Svetta vitlök och gul lök i smör i 4 minuter.
  2. Lägg i garam masala, spiskummin, torkad ingefära, chilipulver och gurkmeja. Fräs i 3 minuter.
  3. Häll i de krossade tomaterna och låt koka upp. Mixa med stavmixer eller blender.
  4. Tillsätt vispgrädden och smaka av med salt och socker. Vill du ha den gulare? Häll i mer gurkmeja.
  5. Avsluta med en klick smör.
  6. Kyckling
    Stek kycklingen i smör eller olja på skinnsidan på hög värme tills den fått rejält med färg.
  7. Vänd den sedan om. Sänk temperaturen, eller baka i ugn på 150 grader, tills innertemperaturen är 68-70 grader.
  8. Fänkålssallad
    Hyvla fänkålen tunt på mandolin och lägg den i ett isbad.
  9. Torka sedan fänkålen med en salladstork. Lägg i en skål och pressa i lime och smaka av med salt.
  10. Servering
    Häll såsen i botten och lägg på kycklingen. Placera lite fänkålssallad och toppa med koriander och cashewnötter.
7 september 2019

Laddar fler recept...