Burritosinspirerade piroger med dipp

NYHET
Burritosinspirerade piroger med dipp
Foto: TV4
Carla von hofsten profilbild nyJosefine Haamer von Hofsten
Carla von hofsten profilbild nyJosefine Haamer von Hofsten

Burritosinspirerade piroger med dipp

18 ingredienser

30 min

"Dessa piroger får en djup och kryddig smak. Fyllningen blir otroligt saftig med bönor som mosas sönder." /Carla von Hofsten och Josefine Haamer von Hofsten

Ingredienser

portioner

Piroger

  • 1 gul lök
  • 1 king solo vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 chilifrukt, utan kärnor
  • 1 röd paprika
  • 3 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk blandade bönor
  • 6 smördegsplattor
  • 1 ägg (till pensling)

Dipp

  • 0,5 limefrukt
  • 1 knippe färsk koriander (eller mynta)
  • 1 avokado
  • 2,5 dl yoghurt
  • 0,5 tsk honung
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

Piroger

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och hacka löken och vitlöken fint.
  3. Stek all lök i en stor stekpanna på medelvärme med rapsolja tills den är genomskinlig, det tar ca 6 minuter.
  4. Hacka chilin och paprikan fint, rör sedan ner det i stekpannan tillsammans med alla kryddor och tomatpuré. Stek i 5 minuter.
  5. Rör ner bönorna i stekpannan och stompa med en potatisstomp till önskad konsistens.
  6. Fördela fyllningen jämnt i mitten på varje smördegsplatta.
  7. Vik smördegen diagonalt så att det bildas en triangel. Tryck spetsen på en gaffel längs med kanterna på varje pirog för att stänga den.
  8. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills de är gyllene.

Dipp

  1. Riv skal och pressa saft från en halv lime.
  2. Hacka koriandern och avokadon grovt och blanda samman med övriga ingredienser till en sås.