Burrata med inkokta plommon

Burrata med inkokta plommon

Burrata med inkokta plommon

18 ingredienser

20 m

Årets kock-finalisten (2023) Oskar gästar Nyhetsmorgon och lagar en burrata med inkokta plommon, vindruvor, lime och mynta. Servera gärna med en skiva stekt bröd som en förrätt eller tillbehör till middagen.

Ingredienser

portioner
  • 100 g vitt vin
  • 20 g strösocker
  • 1 citron
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 4 plommon (gärna svenska)
  • 100 g spritärtor (färska)
  • mynta
  • 1 limefrukt
  • olivolja
  • 4 burrata
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • fänkålspollen
  • espelettepeppar
  • 100 g vindruvor

Till garnering

  • färska basilikablad
  • mynta
  • ätbara blommor (t.ex. blåklint eller ringblomma)

Gör så här

  1. Koka upp vitt vin och socker.
  2. Skär citronen i skivor och lägg i kastrullen tillsammans med timjan.
  3. Dela plommonen på mitten och ta bort kärnan.
  4. Lägg plommonen i en form med snittytan neråt. Häll på den varma lagen och baka i ugnen på 80 grader i ca 5 minuter tills plommonen är mjuka.
  5. Elda ärtorna i en sil med en gasolbrännare eller över grillen. Smaka upp med skuren mynta, limezest, limejuice, olivolja och flingsalt.
  6. Dra isär burratan och lägg på tallrikar. Krydda med flingsalt, svartpeppar, fänkålspollen och espelettepeppar.
  7. Toppa med skurna plommon, vindruvor och ärtorna.
  8. Garnera med mycket basilika, mynta och ätbara blommor.