Burkskinka med mimosasallad

Burkskinka med mimosasallad
Foto: Tv4
Erik Fröderberg Kockarnas Kamp 2018
Erik Fröderberg Kockarnas Kamp 2018

Burkskinka med mimosasallad

Av: Erik Fröderberg

Från: Kockarnas kamp

23 ingredienser

1 h 30 min

En äkta klassiker med modern twist där den krämiga röran blivit en fräsch salsa och skinkan glaserad med en rökig körsbärsglaze.

Ingredienser

portioner
  • 2 förp skinka
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning

Glaze

  • 3 förp cherry Coca-Cola
  • 3 dl frysta körsbär
  • 0,5 msk sichuanpeppar, krossad
  • 2 dl kaffe, bryggt
  • 1 dl rökig bourbon

Salsa

  • 2 dl ananas, skurna i tärningar
  • 2 dl cantaloupemelon, skurna i tärningar
  • 2 dl galiamelon, skurna i tärningar
  • 1 dl libbsticka, finskuren
  • 2 dl stjälkselleri, skurna i bitar
  • 1 msk chiliflakes
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl salladslök, strimlad
  • flingsalt
  • svartpeppar

Potatiscrème

  • 0,6 kg färskpotatis, skalad
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk strösocker
  • 2 äggulor

Gör så här

Skinka

  1. Koka burkskinkan i en timme i vatten (hela burken). Öppna försiktigt och stek dem hela hårt i smör och olja. Skiva upp och glasera med körsbärsglazen.

Glaze

  1. Koka ihop allt i en kastrull. Mixa slätt med stavmixer. Låt reducera långsamt tills det blir en tjock glaze.

Salsa

  1. Placera ananas och melon lite utspritt på en plåt. Bränn dem lite med en gasolbrännare, låt svalna. Blanda allt till salsan försiktigt. Smaka av med salt och peppar.

Potatiscrème

  1. Koka potatisen mjuk. Passera/pressa genom en finmaskig sil. Blanda ut med varm grädde. Rör ner salt och socker. Avsluta med att röra ner äggulorna.
  2. Servera den glaserade skinkan med salsa och potatiscrème.