Buljongkokta bönor med parmesan och svamp
Buljongkokta bönor med parmesan och svamp
12 ingredienser
50 min + blötläggning
Enkel middagsrätt med vita bönor som kokas mjuka i god buljong med vitlök och purjolök. Vid servering toppas de buljongkokta bönorna med smörstekt svamp, olivolja och generöst med nyriven parmsan. Comfort food när den är som bäst.
Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser
- 3 dl torkade små vita bönor, blötlagda över natten
- 1 purjolök
- 1 vitlök (hel)
- 1 l vatten
- 1 kruka gräslök
- 1 l trattkantareller
- 25 g smör, till stekning
- 4 msk olivolja
- 1 msk vitvinsvinäger
- ca 100 g parmesanost
- 1 baguette
- salt
Gör så här
- Häll av blötläggningsvattnet från bönorna. Lägg bönorna i en kastrull och fyll på med 1 liter nytt vatten.
- Ansa, skölj och skär purjolöken i 5-6 cm långa bitar.
- Halvera den hela vitlöken.
- Tillsätt purjo, vitlök och salt till bönorna och låt sakta koka upp. Koka tills bönorna är helt mjuka, ca 30-40 minuter.
- Skär gräslöken fint.
- Stek svampen gyllene i olja och smör, salta.
- Smaka av buljongen med mer salt, olivolja och vinäger.
- Ta upp vitlöken och kläm ned de mjuka klyftorna i buljongen. Rör runt så att purjon bryts något.
- Häll upp bönorna med buljong i skålar. Toppa med svampen, massa riven parmesan och svartpeppar! Droppa på lite olja.
Tips! De blötlagda bönorna går bra att ersätta med 2 burkar färdigkokta vita små bönor. Häll av skölj noggrant.