Brytbröd med parmesanost

Markiz Talhaoui

Brytbröd med parmesanost

7 ingredienser

30 min + jäsning

Ett gott brytbröd med parmesanost och mozzarella gör sig riktigt fint som tillbehör till söndagsmiddagen.

Ingredienser

styck
  • 25 g jäst (färsk)
  • 2 dl mjölk, kall (eller vatten)
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl parmesanost, riven
  • ca 6 dl vetemjöl
  • 200 g mozzarellaost, gärna riven eller i små bitar

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Häll över den kalla mjölken eller vattnet och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt olivolja, salt och parmesanost.
  4. Arbeta in lite mjöl i taget tills du får en mjuk och smidig deg.
  5. Degen ska inte vara för hård eller torr utan hellre lite klibbig.
  6. Låt degen jäsa övertäckt i 45–60 minuter tills den dubblat i storlek.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Dela degen i ca 12–15 bitar och rulla till bollar.
  9. Fyll varje degbit med lite mozzarella (tryck in ostbiten i mitten och nyp igen).
  10. Lägg bollarna tätt i en form (eller på en plåt) så att de jäser ihop till ett brytbröd.
  11. Låt jäsa i ytterligare 20 minuter.
  12. Pensla brödet med lite olivolja och strö över extra parmesanost om du vill.
  13. Grädda i 15–20 minuter tills brödet har fått fin färg och känns genombakat.

Tips! Vill du ha en ännu fluffigare insida? Använd kall degvätska och jäsa långsamt i 1,5 timmar.