Brynt smörkaka med rostade persikor och amarettokräm

NYHET
Brynt smörkaka med rostade persikor och amarettokräm
Foto: TV4
Marion Ringborg - KK 2019
Marion Ringborg - KK 2019

Brynt smörkaka med rostade persikor och amarettokräm

16 ingredienser

1 h

Marion Ringborg gästar Nyhetsmorgon och bjuder på en imponerande god kaka med brynt smör. Med rostade persikor och amarettokräm blir det en riktig fest för både syn och smak.

Ingredienser

portioner25 - 30

Brynt smörkaka

  • 200 g smör, brynt
  • 9 ägg
  • 9 dl strösocker
  • 10,5 dl vetemjöl
  • 6 tsk bakpulver
  • 4 dl standardmjölk

Rostade persikor

  • 6-8 persikor, rostas hela i ugn
  • 1 msk smör, smält
  • 2 msk strösocker

Amarettokräm

  • 250 g smör, rumstempererat
  • 800 g färskost
  • ca 6 dl florsocker
  • 1,5 dl amarettolikör
  • flingsalt [1 nypa]
  • 3 msk citronsaft, pressad

Servering

  • ätbara blommor (eller valfri ört)

Gör så här

Brynt smörkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Klä en ugnsplåt (ca 30 x 40 cm) med bakplåtspapper.
  3. Bryn smöret i en kastrull tills det doftar nötigt och är gyllenbrunt. Låt svalna något.
  4. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp i en stor skål.
  5. Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål.
  6. Vänd ner mjölblandningen, mjölken och det brynta smöret växelvis i äggsmeten.
  7. Fördela smeten jämnt i ugnsplåten.
  8. Grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter tills provstickan kommer ut torr.
  9. Låt kakan svalna helt.

Rostade persikor

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Lägg persikorna på en plåt, ringla över smör och strö på socker.
  3. Rosta mitt i ugnen ca 15-20 minuter tills persikorna är mjuka och karamelliserade.
  4. När persikorna svalnat så dela dem i klyftor och lägg dem i vätskan som bildats på plåten.

Amarettokräm

  1. Vispa smöret luftigt i en stor skål.
  2. Tillsätt färskosten och fortsätt vispa tills krämen är slät.
  3. Sikta i lite florsocker i taget och vispa tills krämen är fluffig.
  4. Tillsätt amaretto, flingsalt och citronsaft. Smaka eventuellt av med florsocker och salt.

Montering

  1. Lägg kakan på ett stort fat eller en lång bricka för att skapa en avlång tårta.
  2. Bred ett jämnt lager amarettokräm över hela ytan och sidorna av kakan.
  3. Toppa tårtan med de rostade persikoklyftorna och avsluta med en nypa flingsalt för att framhäva smakerna.

Servering

  1. Dekorera gärna med ätbara blommor eller valfri ört.

Dubbla (som på bilden) eller trippla receptet och servera som en imponerande lång tårta.