Brödpudding med pumpa

Brödpudding med pumpa
Foto: Tv4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Brödpudding med pumpa

19 ingredienser

1 h

Brödpudding med pumpa, kanel, kardemumma, choklad, och apelsin är en underbar dessert, speciellt på hösten!

Ingredienser

portioner
  • 100 g smör
  • 200 g choklad, mörk i bitar
  • 1,5 l bröd, gammalt i bitar
  • 2 krm malen kanel
  • 2 krm malen kardemumma
  • salt
  • 1 apelsin, skalet
  • 300 g pumpa, bakad i bitar
  • 2 dl pumpakärnor
  • 1 dl russin, blötlagda i 1 dl cointreau över natten
  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl rörsocker

Kolasås

  • 3 dl grädde
  • 50 g smör
  • 3 msk strösocker
  • 1 dl sirap

Till servering

  • grädde, vispad

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Tag av från värmen och vänd sedan ner blandningen i en bunke tillsammans med brödbitarna.
  2. Blanda i kryddor, apelsinskal, pumpa, pumpakärnor och russin.
  3. Vispa samman ägg med mjölk och grädde samt sockret.
  4. Lägg brödet i en form och häll över äggstanningen. Jämna till och toppa med extra råsocker.
  5. Baka av i ugn 200 grader i ca 30 minuter tills att puddingen satt sig.
  6. Koka kolasåsen genom att blanda alla ingredienser och koka på medelhög värme till fin konsistens.
  7. Servera med vispad grädde.