Broccolisoppa med parmesangratinerat vitlöksbröd
Broccolisoppa med parmesangratinerat vitlöksbröd
18 ingredienser
40 min
Krämig och lättlagad broccolisoppa som du gör på fryst broccoli och smaksätter med riven lagrad ost. Till soppan bjuds ett frasigt vitlöksbröd gratinerat med parmesanost.
Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser
- 1 kg fryst broccoli
- 0,5 purjolök
- 6-8 dl vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 2 dl vispgrädde
- 1,5 msk majsstärkelse
- 150 g riven ost (gärna cheddarost)
- smör, till stekning
- salt
- peppar
Topping
- sötmandel, rostad och hackad
Parmesangratinerat bröd
- 4 skivor vitt bröd (gärna surdegsbröd)
- 25 g smör
- 1 tsk olivolja
- 2 klyftor vitlök, finrivna
- 1 msk torkad oregano
- 2 krm svartpeppar
- 0,5 dl parmesanost, riven
Gör så här
- Ansa och strimla purjolöken. Fräs purjon glansig i smör i en stor kastrull.
- Tillsätt broccolin och stek lite till. Tillsätt vatten och smula i buljongtärningen.
- Låt småkoka under lock i ca 20 minuter. Mixa sedan soppan med stavmixer. Jag gillar lite bitar i min soppa så jag mixar den inte helt slät.
- Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Häll i soppan samtidigt som du rör om. Låt soppan koka ca 5 minuter. Häll i grädde och låt koka några minuter.
- Ta kastrullen från värmen och blanda ner den rivna osten. Smaka av med salt och peppar.
- Häll upp soppan i skålar och toppa med rostad hackad mandel.
Parmesangratinerat vitlöksbröd
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda ihop alla ingredienser till vitlökssmöret. Bred smöret på bröden. Skär bröden i stavar.
- Lägg på en plåt och toppa med riven parmesan. Gratinera mitt i ugnen tills gyllene, 3-5 minuter.
- Servera det frasiga brödet till soppan.