Broccolisoppa med parmesangratinerat vitlöksbröd

Broccolisoppa med parmesangratinerat vitlöksbröd
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Broccolisoppa med parmesangratinerat vitlöksbröd

15

10 steg att laga

18 ingredienser

40 min

Krämig och lättlagad broccolisoppa som du gör på fryst broccoli och smaksätter med riven lagrad ost. Till soppan bjuds ett frasigt vitlöksbröd gratinerat med parmesanost.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 kg fryst broccoli
  • 0,5 purjolök
  • 6-8 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 msk majsstärkelse
  • 150 g riven ost (gärna cheddarost)
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Topping

  • sötmandel, rostad och hackad

Parmesangratinerat bröd

  • 4 skiva vitt bröd (gärna surdegsbröd)
  • 25 g smör
  • 1 tsk olivolja
  • 2 klyfta vitlök, finrivna
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 dl parmesanost, riven

Gör så här

  1. Ansa och strimla purjolöken. Fräs purjon glansig i smör i en stor kastrull.
  2. Tillsätt broccolin och stek lite till. Tillsätt vatten och smula i buljongtärningen.
  3. Låt småkoka under lock i ca 20 minuter. Mixa sedan soppan med stavmixer. Jag gillar lite bitar i min soppa så jag mixar den inte helt slät.
  4. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Häll i soppan samtidigt som du rör om. Låt soppan koka ca 5 minuter. Häll i grädde och låt koka några minuter.
  5. Ta kastrullen från värmen och blanda ner den rivna osten. Smaka av med salt och peppar.
  6. Häll upp soppan i skålar och toppa med rostad hackad mandel.
  7. Parmesangratinerat vitlöksbröd
    Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Blanda ihop alla ingredienser till vitlökssmöret. Bred smöret på bröden. Skär bröden i stavar.
  9. Lägg på en plåt och toppa med riven parmesan. Gratinera mitt i ugnen tills gyllene, 3-5 minuter.
  10. Servera det frasiga brödet till soppan.