Broccoliskott med syrad grädde

Linnea Liljedahl Kockarnas Kamp 2018
Linnea Liljedahl Kockarnas Kamp 2018

Broccoliskott med syrad grädde

1

19 ingredienser

20 m

Broccoliskott med syrad grädde, inlagda kantareller, lokal sikrom och svartkålsolja är en vinnande rätt i både smak och textur.

Ingredienser

portioner

Inlagda kantareller

  • 16-20 kantareller
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk strösocker
  • ca 0,5 krm salt
  • lök, finhackad
  • 1 knippe citrontimjan (litet)

Svartkålsolja

  • 2 blad svartkål
  • 1 dl rapsolja

Vitlöksolja

  • 1 dl rapsolja
  • 1 klyfta vitlök

Broccoliskott

  • ca 3-4 dl broccoliskott
  • matolja (till stekning)
  • flingsalt
  • svartpeppar (från kvarn)
  • 0,5 citron
  • 4 msk crème fraîche
  • 80 g sikrom (till garnering)
  • broccoliblommor (till garnering)

Gör så här

  1. Inlagda kantareller
    Lägga in kantarellerna i en lag av vinäger, vatten, socker, salt, hackad lök och citrontimjan.
  2. Svartkålsolja
    Mixa 2 medelstora svartkålsblad med olja. Värm upp till 55–58 grader.
  3. Vitlöksolja
    Mixa rapsolja med en klyfta vitlök.
  4. Broccoliskott
    Stek broccoliskotten med lite olja i en stekpanna på medelhög till hög värme tills de fått lite färg, salta och peppra.
  5. Smaka av med vitlöksolja samt pressa lite citron över.
  6. Lägg lite crème fraîche i botten på fyra tallrikar, placera ut broccolin och fördela ut kantarellerna. Garnera med sikrom, 1 dl svartkålsolja och avsluta med broccoliblommor.
  7. Toppa med flingsalt och svartpeppar.