Broccoli- och blomkålsgratäng med ädelost
Broccoli- och blomkålsgratäng med ädelost
17 ingredienser
En lättlagad och prisvärd gratäng på broccoli och blomkål som får god smak av ädelost. Bjud den med en enkel sallad dressad i en citronett.
Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser
- 500 g broccoli
- 500 g blomkål
- 1 klyfta vitlök
- 4 ägg
- 4 dl matlagningsgrädde
- 1 dl riven ost
- 140 g ädelost
- 0,5 tsk cayennepeppar
- salt
- peppar
Sallad med citronett
- 65 g mâchesallad
- 1 gemsallad
- 1 citron
- 3 msk olivolja
- 1 tsk dijonsenap
- salt
- peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela broccoli och blomkål i små buketter. Skär stammen i skivor.
- Koka upp vatten och mycket salt i en stor kastrull.
- Blanchera broccoli och blomkål i 2 minuter Ta upp och låt ånga av.
- Vispa ihop ägg och matlagningsgrädde.
- Skala och riv i vitlöken. Smaksätt med cayennepeppar och salt. Vänd ner den rivna osten och smula ner hälften av ädelosten.
- Smörj en stor ugnsform och lägg i broccoli och blomkål.
- Häll på stamningen och rör runt. Smula över resterande ädelost.
- Gratinera i ca 15-20 minuter, ytan skall få färg.
- Vispa ihop olivolja, pressad citron och dijonsenap till en dressing. Salta och peppra.
- Bryt hjärtsalladen i bitar och blanda med mâchesalladen. Ringla över dressingen och servera med gratängen!
Tips! Gratängen går också jättebra att göra på fryst broccoli och blomkål.