Parmesanfriterad pilgrimsmussla

Foto: TV4
Parmesanfriterad pilgrimsmussla
19 ingredienser
30 m
Parmesanfriterad pilgrimsmussla toppad med löjrom samt tomat- och timjandip, serveras med potatisfritter och örtsallad.
Vintips från Britt-Marie
Jules Muller Riesling, nr 6622, 79 kr
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se fler recept från
Ingredienser
Parmesanfriterad pilgrimsmussla
- 8 pilgrimsmusslor (utan skal)
- 40 g parmesanost, finriven
- 50 g vitt ströbröd (alt rostat smulat bröd)
- 1 ägg, lättvispat
- vetemjöl, till paneringen
- matolja, till fritering
Tomat- och timjandip
- 2 kvistar färsk timjan
- 5 plommontomater, skållade och skalade
- 1 schalottenlök, skivad
- 1 klyfta vitlök, riven
- olivolja
Potatisfritters
- 2 små potatisar, med skal
- 1 dl salt
- 1 l vatten
Örtsallad
- 4 färska örtkryddor (körvel, dill, persilja, ärtskott)
- 1 schalottenlök, skivad
- olivolja
- salt
- citron, saft
Gör så här
Pilgrimsmusslor
- Torka av pilgrimsmusslorna.
- Blanda ströbröd och riven parmesan.
- Vänd musslorna i mjölet, sedan i uppvisat ägg och till sist i parmesanströbrödet.
- Fritera i olja i ca 2-3 minuter.
- Tag upp och låt rinna av, salta och peppra.
- Tomat- och timjandip
- Dela varje skållad tomat i fyra delar, ta bort kärnhuset och tärna i små träningar.
- Fräs tomattärningarna i olivolja, lök och vitlök till vätskan koka bort.
- Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite socker.
- Pressa tomatröran genom en sil eller mixa till puré.
- Rör ned timjansbladen i tomatmixen.
Potatisfritters
- Skiva potatisen tunt.
- Blanda en saltlag på 1 dl salt och 1 l vatten och låt potatisen ligga i blöt
- ca 30 minuter.
- Tag upp och torka av och fritera dem några minuter.
Örtsallad
- Plocka örterna från kvistarna och blanda med olivolja, salt och skivad schalottenlök.
- Smaka av och tillsätt eventuellt lite citronsaft.