Parmesanfriterad pilgrimsmussla

Pilgrimsmussla
Foto: TV4

Parmesanfriterad pilgrimsmussla

Av: Britt-Marie - Falun

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

30 m

Parmesanfriterad pilgrimsmussla toppad med löjrom samt tomat- och timjandip, serveras med potatisfritter och örtsallad.

Vintips från Britt-Marie
Jules Muller Riesling, nr 6622, 79 kr
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Parmesanfriterad pilgrimsmussla

  • 8 pilgrimsmusslor (utan skal)
  • 40 g parmesanost, finriven
  • 50 g vitt ströbröd (alt rostat smulat bröd)
  • 1 ägg, lättvispat
  • vetemjöl, till paneringen
  • matolja, till fritering

Tomat- och timjandip

  • 2 kvistar färsk timjan
  • 5 plommontomater, skållade och skalade
  • 1 schalottenlök, skivad
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • olivolja

Potatisfritters

  • 2 små potatisar, med skal
  • 1 dl salt
  • 1 l vatten

Örtsallad

  • 4 färska örtkryddor (körvel, dill, persilja, ärtskott)
  • 1 schalottenlök, skivad
  • olivolja
  • salt
  • citron, saft

Gör så här

Pilgrimsmusslor

  1. Torka av pilgrimsmusslorna.
  2. Blanda ströbröd och riven parmesan.
  3. Vänd musslorna i mjölet, sedan i uppvisat ägg och till sist i parmesanströbrödet.
  4. Fritera i olja i ca 2-3 minuter.
  5. Tag upp och låt rinna av, salta och peppra.
  6. Tomat- och timjandip
  7. Dela varje skållad tomat i fyra delar, ta bort kärnhuset och tärna i små träningar.
  8. Fräs tomattärningarna i olivolja, lök och vitlök till vätskan koka bort.
  9. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite socker.
  10. Pressa tomatröran genom en sil eller mixa till puré.
  11. Rör ned timjansbladen i tomatmixen.

Potatisfritters

  1. Skiva potatisen tunt.
  2. Blanda en saltlag på 1 dl salt och 1 l vatten och låt potatisen ligga i blöt
  3. ca 30 minuter.
  4. Tag upp och torka av och fritera dem några minuter.

Örtsallad

  1. Plocka örterna från kvistarna och blanda med olivolja, salt och skivad schalottenlök.
  2. Smaka av och tillsätt eventuellt lite citronsaft.