Briocherolls med äpple

Hilda Kirkhoff KH

Briocherolls med äpple

16 ingredienser

1 h 30 min

Hilda Kirkhoff gästar Nyhetsmorgon och bakar med äpple. Hon bjuder bland annat på härliga briocherolls med pekannötter och äpple.

Ingredienser

portioner

Briochedeg

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk, kall
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ägg
  • ca 9 dl vetemjöl
  • 100 g smör, rumsvarmt

Fyllning

  • 75 g smör, mjukt
  • 1 dl farinsocker, mjukt (ljust)
  • 0,5 msk vetemjöl
  • 2-3 tsk malen kanel
  • 2 äpplen, rivna och väl utkramade [ca 2 dl rivet]
  • ev 1 dl pekannötter, hackade (kan uteslutas)

Pensling och topping

  • 1 ägg, uppvispat
  • pärlsocker (eller glasyr gjord på florsocker och vatten)

Gör så här

Briochedeg

  1. Smula jästen i en bunke. Rör sedan ut jästen i mjölken.
  2. Tillsätt socker, kardemumma, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg.
  3. Tillsätt smöret och arbeta in resten av mjölet, lite i taget. Degen ska vara blank och smidig. Arbeta ca 10 minuter.
  4. Plasta skålen och låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Det går även att kalljäsa degen i kylen över natten.

Fyllning

  1. Rör ihop smör, socker, vetemjöl och kanel.
  2. Riv äpplena grovt och krama ur så mycket vätska som möjligt (annars blir bullarna blöta).
  3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 40×50 cm.
  4. Bred ut kanelfyllningen och strö över det rivna äpplet jämnt.
  5. Strö även över pekannötter.
  6. Rulla ihop från långsidan till en tight rulle.
  7. Skär rullen i ca 20 skivor.
  8. Lägg bullarna nära varandra på plåt med bakplåtspapper.
  9. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 45-60 minuter.

Pensling och topping

  1. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Vill du hellre toppa med glasyr så hoppa över pärlsockret.
  2. Grädda näst längst ner i ugnen i 12-15 minuter på 210 grader varmluft.
  3. Ringla eventuellt över glasyr medan bullarna är ljumna.