Smöriga dessertpizzor med len vaniljkräm och härliga hallon kommer förgylla vilken dag som helst!
Se Tea Malmegård laga receptet
Ingredienser
Deg
200 g ägg [4 små]
300 g vetemjöl [5 dl]
45 g strösocker [0,5 dl]
15 g jäst
3 g salt [0,5 tsk]
180 g smör, rumstempererat
Vaniljkräm
0,5 vaniljstång
225 g standardmjölk [2,25 dl]
65 g rörsocker [0,75 dl]
45 g äggula [3 st]
20 g majsstärkelse [2,5 msk]
10 g smör [1 msk]
Servering
1,5 tsk malen kanel
0,5 dl strösocker
1 förp hallon, frysta [ca 200 g]
Gör så här
Deg
Blanda alla ingredienser förutom smöret i en matberedare. Arbeta degen med krok på medelhastighet i cirka 15 minuter.
Tillsätt sedan smöret i omgångar och kör tills degen är glansig och elastisk. Lägg över degen i en ny bunke. Plasta och låt vila i kylen över natten.
Vaniljkräm
Dela vaniljstången på hälften och sedan på längden. Skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken och hälften av sockret. Koka upp under omrörning.
Blanda äggula, socker och maizena i en bunke.
Häll lite av den varma mjölken i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omrörning tills det blir en tjock och fin kräm.
Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt svalna i kylen. Låt stå över natten för bäst smak.
Passera krämen genom en sil så att den är helt slät och fyll på en spritspåse.
Servering
Ta fram degen och låt den stå i rumstemperatur en stund.
Dela degen i bitar om 240–250 g och rulla till bollar, låt vila i 10 minuter.
Blanda kanel och socker.
Kavla ut rundlarna i kanel blandat med socker, de ska vara cirka 1 cm tjocka. Låt jäsa under duk i 2 timmar.
Sätt ugnen på 190 grader.
Spritsa en klick vaniljkräm på varje pizza och stryk ut över hela, lämna 1 cm runt hela kanten. Strö över frysta hallon och baka av pizzorna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.