Briochepizza med äpple och kanel

Spela video Briochepizza med äpple och kanel
Foto: TV4

Lyxig dessertpizza på briochedeg som toppas med hemgjord vaniljkräm, äpplen och kanelsocker. Magiskt gott till efterrätt eller som söndagsfika.

9 september 2017
12

Du behöver

Deg

  • 200 g ägg (4 små)
  • 300 g stenmalet vetemjöl (5 dl)
  • 45 g råsocker (0,5 dl)
  • 15 g jäst
  • 6 g havssalt (1 tsk)
  • 180 g smör, rumstempererat

Vaniljkräm

  • 250 g mjölk 3 % (2,5 dl)
  • 0,5 vaniljstång
  • 45 g äggulor (3)
  • 65 g råsocker (0,75 dl)
  • 20 g majsstärkelse (2,5 msk)
  • 10 g smör (1 msk)

Topping

  • 6 svenska äpplen
  • 3 g kanel (1,5 tsk)
  • 90 g socker (1 dl)

Gör så här

  1. Deg
    Blanda alla ingredienser förutom smöret i en matberedare. Arbeta degen med krok på medelhastighet i cirka 15 minuter.
  2. Tillsätt sedan smöret i omgångar och kör tills degen är glansig och elastisk. Lägg över degen i en ny bunke. Plasta och låt vila i kylen över natten eller minst 8 timmar.
  3. Vaniljkräm
    Skrapa ur fröna ur stången och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken och hälften av sockret. Koka upp under omrörning.
  4. Blanda äggula, socker och maizena i en bunke.
  5. Häll lite av den varma mjölken i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm.
  6. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt svalna i kylen. Låt stå över natten för bäst smak.
  7. Topping
    Ta fram degen, låt stå i rumstemperatur en stund, dela degen i 240-250 g bitar och rulla till bollar, låt vila 10 minuter.
  8. Kavla ut rundlarna i kanelsockret, de ska vara cirka 1 cm tjocka. Låt jäsa under duk i 2 h.
  9. Sätt på ugnen på 190 grader. Skala äpplena, kärna ur, dela på två och skiva tunt.
  10. Spritsa en klick vaniljkräm och stryk ut över pizzan, lämna 1 cm runt hela kanten. Dra ut äpplena likt en fjäder över hela pizzan. Strö över kanelsocker över hela pizzan och baka av pizzorna i mitten på ugnen i cirka 15 minuter.
Kommentera receptet

Fler goda recept