Briochebullar med vaniljkräm och äpple

Briochebullar med vaniljkräm och äpple
Foto: Tv4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Briochebullar med vaniljkräm och äpple

27

10 steg att laga

16 ingredienser

8 h

Briochebullar toppade med vaniljkräm, farinsocker, äpple och kanel. En riktig lyxbulle där det inte snålas på varken smör eller ägg i degen.

Ingredienser

portioner25 bullar
  • 4 äpple
  • 1 ägg, till pensling
  • 0,75 dl farinsocker
  • 0,5 msk malen kanel

Briochedeg

  • 400 g ägg [7 st]
  • 690 g vetemjöl [11 dl]
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 30 g jäst
  • 12 g salt
  • 350 g smör, rumsvarmt

vaniljkräm

  • 90 g äggula [6 st]
  • 130 g strösocker [1,5 dl]
  • 40 g majsstärkelse [0,75 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 375 g standardmjölk [3,75 dl]
  • 30 g smör

Gör så här

  1. Deg
    Blanda alla ingredienser till degen förutom smöret i en degblandare. Arbeta degen med krok i 10-15 minuter.
  2. Tillsätt sedan lite i taget av smöret och kör tills degen är glansig och elastisk. Plasta bunken och låt degen vila i kylen 6-12 timmar.
  3. Ta fram degen, låt stå i rumstemperatur en stund. Dela degen i 25 bitar. Rulla dem till bollar, låt vila 5 minuter.
  4. Kavla ut 5-6 mm tjocka rundlar. Låt jäsa 90 minuter på plåt med bakplåtspapper under bakduk/plastfolie.
  5. Vaniljkräm
    Blanda äggula, socker och majsstärkelse i en bunke.
  6. Dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången.
  7. Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt svalna i kylen.
  8. Dela, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor.
  9. Sätt ugnen på 190 grader. Pensla bullarna med ägg. Strö över farinsocker. Spritsa eller klicka ut vaniljkräm och toppa med äppelskivor. Avsluta med att strö över kanel och farinsocker.
  10. Grädda 10-12 minuter i ugnen.