Brioche med bräserat lammlägg

koket.se
Brioche med bräserat lammlägg ny
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Brioche med bräserat lammlägg

23 ingredienser

3 h

Här bjuder Jonas Svensson på en riktigt festlig huvudrätt att njuta av i adventstid. För vad sägs om strålande briocher med bräserat lammlägg, grön chili och ingefära?

Se Jonas Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Brioche

  • 1 g saffran
  • 480 g ägg
  • 40 g jäst
  • 800 g vetemjöl
  • 20 g salt
  • 80 g strösocker
  • 560 g smör

Lammlägg

  • 4 lammlägg
  • 6 klyftor vitlök
  • 10 cm färsk ingefära
  • 4 gröna chilifrukter, utan kärnor
  • 0,5 dl chili-carlic (lee kum kee)
  • 1 msk korianderpulver
  • 1 msk kashmir chilipulver (extra stark)
  • 2 msk garam masala
  • 700 ml vitt vin
  • vatten
  • salt
  • honung

Kikärtssmet

  • 150 g kikärtsmjöl
  • vatten, kallt
  • 0,5 dl bräseringslag, kall
  • 0,5 msk garam masala
  • 0,5 msk bakpulver

Gör så här

Brioche

  1. Blanda alla ingredienser (förutom smöret) i en degblandare.
  2. Klicka sedan sakta i smöret under omrörningen (jag tycker det är lättast om smöret är något tempererat).
  3. Låt stå i kyl över natten.
  4. Kavla ut och gör till bollar.
  5. Låt jäsa ca 45 minuter.
  6. Pensla med ägg och grädda på 190 grader i ca 10 minuter.

Lammlägg

  1. Bryn lammläggen och lägg dem på ett bleck.
  2. Strimla vitlök, ingefära och grön chili. Mixa blandningen i en mixerkanna tillsammans med chili-garlic och kryddorna till en pasta.
  3. Blanda lammet med kryddpastan.
  4. Häll vitt vin i blecket och fyll upp med vatten så att det precis täcker lammläggen.
  5. Täck blecket med aluminiumfolie och bräsera i ugnen på 150 grader tills köttet lossnar från benen (ca 3 timmar).
  6. Plocka köttet i fina bitar och kyl ner.
  7. Häll upp lagen i en kastrull, smaka av med salt och lite honung. Koka ihop till bra konsistens och smak.

Kikärtssmet

  1. Vispa ihop kikärtsmjöl, kallt vatten, lite av bräseringslagen och garam masala i en bunke i 15 minuter så det blir luftigt. Det ska få samma konsistens som en våffelsmet.
  2. Avsluta med att tillsätta bakpulver och låt jäsa i 30 minuter.

Servering

  1. Vänd köttet i kikärtssmeten och stek i rikligt med ghee eller smör.
  2. Servera med ris eller brioche.