Brigadeiro och godistosca

koket.se
Brigadeiro och godistosca
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Brigadeiro och godistosca

15 ingredienser

Två smarriga julgodis  - en supersnabb chokladtryffel på bara tre ingredienser och lite mer pyssliga toscarutor doppade i choklad med flingsalt på toppen. Mums!

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

Brigadeiro

  • 3 burkar kondenserad mjölk sötad
  • 75 g smör
  • 1,5 dl kakao
  • 0,5 tsk salt

Att rulla i

  • ca 1-2 dl chokladströssel
  • ca 1-2 dl hallonpulver
  • ca 1-2 dl blandade nötter, rostade och finhackade

Toscasmet

  • 200 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 msk vispgrädde
  • 400 g skållad mandel, rostad och hackad mandel
  • 200 g mörk choklad
  • flingsalt

Gör så här

Brigadeiro

  1. Lägg sötad kondenserad mjölk, smör, kakao och salt i en kastrull.
  2. Koka upp allt under konstant omrörning på medelvärme.
  3. Räkna tiden från det att den börjar sjuda. Efter ca 10-12 minuter kommer smeten att tjockna.
  4. Ta bort kastrullen från plattan och ställ den i kylskåpet för att svalna och stelna i ca 1-2 h, tills den når en formbar konsistens som går att rulla.
  5. Rulla smeten till 20 lika stora bollar och rulla dem därefter i chokladströssel. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.

Chokladdoppad tosca

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och lägg ett bakplåtspapper i en långpanna med.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till toscasmeten förutom nötterna i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och tjockna under konstant omrörning på låg värme.
  3. Ta bort kastrullen från värmen, rör ner nötterna och häll ut smeten i långpannan. Använd gärna silikonbalkar som ram så får du perfekt jämna kanter.
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills gyllenbrunt.
  5. Lyft över kakan till en skärbräda och skär i rutor innan den blivit för hård – låt svalna.
  6. Grovhacka den mörka chokladen, lägg i en värmetålig skål eller bunke. Smält över ett vattenbad. Låt svalna innan du doppar dina toscarutor i den till hälften, låt överflödig choklad rinna av innan du
  7. lägger dem på en kall plåt med bakplåtspapper.
  8. Garnera med flingsalt. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.