Brässerat älghögrev med mörhetsgaranti

POPULÄRT
Brässerat älghögrev med mörhetsgaranti
Foto: Tv4
Sebastian Gröndal
Sebastian Gröndal

Brässerat älghögrev med mörhetsgaranti

Av: Sebastian Gröndal

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

40 m + 5 h i ugn

Helgens middag kommer bli lyckad med det här receptet på brässerat älghögrev med mörhetsgaranti!

Ingredienser

portioner
  • 1 kg älghögrev, benfritt
  • salt
  • peppar
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 morötter, grovhackade
  • 2 gula lökar, grovt hackade
  • 3 dl rött vin
  • 4 dl köttbuljong
  • 10 enbär
  • 10 svartpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 1 kvist rosmarin
  • salt
  • peppar
  • svartvinbärsgelé
  • redning
  • vinbär

Gör så här

  1. Starta ugnen på 100 grader.
  2. Värm upp en gryta på medelhög värme.
  3. Krydda köttet runt om med salt och peppar.
  4. Tillsätt oljan och bryn köttet runt om.
  5. Ta ur köttet och stek morötterna och löken.
  6. Tillsätt vinet, buljongen och kryddorna.
  7. Sätt tillbaka köttet i grytan och sätt på ett lock. Låt gå i ugnen i cirka 4-5 timmar.
  8. Lyft över köttet på en skärbräda när det är mört.
  9. Koka ner såsen som är kvar i grytan tills det är 5 dl som återstår av såsen.
  10. Sila av rotsakerna och smaka av såsen med salt, peppar och svartvinbärsgelé. Red sedan av såsen.
  11. Transchera köttet och lyft sedan över de i den färdiga såsen. Håll det varmt genom att låta det småputtra tills det är dags att ätas.
  12. Servera med rostade grönsaker och inlagda vinbär.