Bräserade oxkinder med sherrysås

Bräserade oxkinder med sherrysås
Foto: Tv4

Bräserade oxkinder med sherrysås

Av: Catarina - Kristianstad

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

4 h

Bräserade oxkinder med sherrysås och potatispuré med pepparrot är en riktigt god huvudrätt som är värd all tid att laga!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 msk smör, att bryna i
  • 700-800 g oxkind
  • 0,5 l blandade rotfrukter & lök (morot, rotselleri, palsternacka, gul lök, purjolök, vitlök)
  • 70 cl rött vin, fylligt
  • ev vatten
  • 2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn

Potatispuré med pepparrot:

  • 800 g potatis
  • 50 g smör
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 2-3 msk färsk pepparrot, finriven
  • 1-1,5 tsk salt
  • 1 krm peppar

Sherrysås:

  • 3 msk smör
  • 1 msk gul lök, finhackad
  • 1 msk persilja
  • 1 krm citronpeppar
  • 1,25 dl sherry (halvtorr)
  • 2,5 msk kalvfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 dl crème fraîche
  • cayennepeppar
  • Toppredning
  • vatten

Gör så här

  1. Bryn Oxkinderna, rotfrukterna, löken och lägg över i en stekgryta.
  2. Häll på rödvinet och eventuellt vatten så att det täcker oxkinderna. Låt koka upp.
  3. Tillsätt lagerblad och pepparkorn. Lägg på lock. Låt bräsera minst 4 timmar tills köttet är riktigt mjukt.
  4. Ta upp och låt kinderna vila i ca 10 minuter. Lägg upp på tallrik med grönsaker, som du valt efter tycke och smak.

Potatispuré med pepparrot

  1. Koka potatisen tills den är mjuk. Kör med elvisp så att potatisen går sönder.
  2. Blanda ner smör, créme fraiche, finriven pepparrot, salt och peppar efter tycke och smak. Kör med elvispen till en fluffig konsistens. Smaka av.
  3. Servera med lite riven pepparrot.

Sherrysås

  1. Fräs lök, persilja, citronpeppar i smör. Tillsätt Sherry, kalvfond. Låt koka ihop.
  2. Tillsätt vispgrädden. Låt koka ytterligare fem minuter.
  3. Rör ner Créme Fraichen. Smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda toppredning med vatten. Koka upp såsen och rör ner toppredningen till önskad konsistens på såsen.
  5. Vispa till slut i 1 msk smör för att få en blank och vacker sås.