Bräserade oxkinder med sherrysås

4 röster
4 h
4

Bräserade oxkinder med sherrysås och potatispuré med pepparrot är en riktigt god huvudrätt som är värd all tid att laga!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
4 h
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 msk smör, att bryna i
  • 700-800 g oxkind
  • 0,5 l blandade rotfrukter & lök (morot, rotselleri, palsternacka, gul lök, purjolök, vitlök)
  • 70 cl fylligt rödvin
  • Ev vatten
  • 2 lagerblad
  • 10 vit pepparkorn
  • Grönsaker

Potatispuré med pepparrot:

  • 800 g potatis
  • 50 g smör
  • 1,5 dl créme Fraiche
  • 2-3 msk pepparrot, finriven
  • 1-1,5 tsk salt
  • 1 krm peppar

Sherrysås:

  • 3 msk smör
  • 1 msk gul lök, finhackad
  • 1 msk persilja
  • 1 krm citronpeppar
  • 1,25 dl halvtorr Sherry
  • 2,5 msk kalvfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 dl créme Fraiche
  • Cayennepeppar
  • Toppredning
  • Vatten
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Bryn Oxkinderna, rotfrukterna, löken och lägg över i en stekgryta.
  2. Häll på rödvinet och eventuellt vatten så att det täcker oxkinderna. Låt koka upp.
  3. Tillsätt lagerblad och pepparkorn. Lägg på lock. Låt bräsera minst 4 timmar tills köttet är riktigt mjukt.
  4. Ta upp och låt kinderna vila i ca 10 minuter. Lägg upp på tallrik med grönsaker, som du valt efter tycke och smak.
  5. Potatispuré med pepparrot
    Koka potatisen tills den är mjuk. Kör med elvisp så att potatisen går sönder.
  6. Blanda ner smör, créme fraiche, finriven pepparrot, salt och peppar efter tycke och smak. Kör med elvispen till en fluffig konsistens. Smaka av.
  7. Servera med lite riven pepparrot.
  8. Sherrysås
    Fräs lök, persilja, citronpeppar i smör. Tillsätt Sherry, kalvfond. Låt koka ihop.
  9. Tillsätt vispgrädden. Låt koka ytterligare fem minuter.
  10. Rör ner Créme Fraichen. Smaka av med salt och peppar.
  11. Blanda toppredning med vatten. Koka upp såsen och rör ner toppredningen till önskad konsistens på såsen.
  12. Vispa till slut i 1 msk smör för att få en blank och vacker sås.
15 november 2018
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...