Bräserad lammbog i ugn

NYHET
Bräserad lammbog i ugn
Foto: TV4
emanuel tärnqvist
emanuel tärnqvist

Bräserad lammbog i ugn

29 ingredienser

3 h

Bräserad lammbog i ugn med tomat och saffran blir en värmande hösträtt. Servera potatisstomp med örter, olivolja och citron till för en komplett helgmiddag!

Ingredienser

portioner

Lamm

  • 1,5-2 kg lammbog, hel eller i stora bitar, gärna med ben
  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lökar, grovt skurna
  • 4 klyftor vitlök, skivade
  • 2 stjälkar stjälkselleri, skivade
  • 150 g rotselleri, tärnad
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar krossade tomater [à 400 g]
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 3 dl lammfond (eller kalvfond utspädd med vatten)
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 2-3 kvistar färsk timjan (och/eller rosmarin)
  • salt

Gremolata

  • 1 kruka persilja, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, mycket fint riven eller hackad
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt [1 nypa]

Potatisstomp

  • 1,2 kg fast potatis
  • 1 dl olivolja
  • 1 citron, skal + 1 msk saft
  • ev 1 dl färska örter (persilja, basilika, timjan, mynta)
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • citron
  • olivolja
  • färska örter

Gör så här

Lamm

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och bryn lammbogen runtom tills den får fin färg. Att bryna lammet är valfritt men det ger mer smak.
  3. Lägg sedan lammet i en djup ugnsform eller gryta.
  4. Lägg i lök, vitlök, selleri, rotselleri, tomatpuré, krossade tomater, vitt vin, lammfond, saffran, lagerblad, svartpeppar och örter.
  5. Rör om försiktigt runt köttet. Smaka av vätskan med lite salt.
  6. Täck med lock eller aluminiumfolie och ställ in i ugnen. Låt stå i ca 3 timmar tills lammet är riktigt mört.
  7. Lyft försiktigt ur lammet och täck det med folie för att hålla det varmt.
  8. Plocka bort lagerblad och örtkvistar.
  9. Mixa blandningen till en len och mustig sås.
  10. Smaka av med salt, peppar och eventuellt en skvätt citron eller vin.

Gremolata

  1. Blanda allt i en liten skål.
  2. Låt stå 10–15 minuter innan servering så att smakerna sätter sig.

Potatisstomp

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Häll av vattnet och stompa potatisen grovt.
  3. Tillsätt olivolja, citron och örter.
  4. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Servera lammet i sin sås på ett stort fat eller i en gryta.
  2. Toppa med gremolata för friskhet och färg.
  3. Servera potatisstomp i en skål bredvid.
  4. Avsluta med extra citron, olivolja och färska örter för en vacker och rustik presentation.