Bräserad ciderkyckling

POPULÄRT
braserad ciderkyckling
Foto: Björn Ceder
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Bräserad ciderkyckling

22 ingredienser

1 h

"Jag återkommer hela tiden till vissa typer av rätter. Jag gillar ju till exempel de här lite gräddiga kycklinghistorierna som drar åt husman på ett skönt sätt. Råvarorna klarar sig själva och du får en mustig, värmande sås. Passar lika bra som varmrätt på söndagsmiddagen som på lördagsbjudningen med en elegantare förrätt." /Tommy

Ingredienser

  • 1 hel kyckling, ca 1,3 kg (alt färdigstyckade delar som lår eller filé)
  • 12 steklökar, skalade
  • 5 kvistar citrontimjan (eller timjan)
  • 2 svenska äpplen, i bitar
  • 5 dl äppelcider (torr)
  • 0,5 dl calvados
  • 3 dl kycklingbuljong (se recept nedan eller 1 msk konc kycklingfond på flaska + 3 dl vatten)
  • 3 dl vispgrädde
  • ev 1 msk majsstärkelse
  • ev 1 msk vatten
  • 3 msk citrontimjan (eller timjan)
  • smör, till stekning
  • matolja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Kycklingbuljong

  • 0,5-1 kg kycklingskrov
  • 1 gul lök, i stora bitar
  • 1 stjälk stjälkselleri, i stora bitar
  • 1 morot, i stora bitar
  • 1 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn, hela
  • 5 timjankvistar

Gör så här

  1. Stycka kycklingen i lår, vingar och bröst. Dela låren så du får drumstick och lårbit. Låt benen vara kvar.
  2. Smält en rejäl klick smör och lite olja i en gryta eller vid panna med lock där alla kycklingbitar får plats. Bryn kycklingen runtom och krydda med salt och peppar.
  3. Tillsätt lök, timjan och äpple och stek en kort stund till. Tillsätt äppelcider och calvados. Flambera gärna bort alkoholen genom att tända på den och låta den brinna ut, annars kan du bara låta den koka bort snabbt. Häll i buljong och grädde.
  4. Sjud kycklingen långsamt utan lock cirka 30 minuter, tills den är helt klar och såsen kokat ihop och fått fin smak. Red eventuellt av med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
  5. Smaka av med salt och peppar. Strö citrontimjan. Servera med kokt eller pressad potatis.

Kycklingbuljong

  1. Lägg skrov i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och skumma av. Koka 3 timmar utan lock.
  2. Tillsätt grönsakerna och koka 1 timme till. Sila av.