Bovetenudlar med gårdsbuljong

9 röster
2 h
6

Hemgjorda bovetenudlar på traditionellt japanskt vis serveras i en rykande grönsaksbuljong.

Visa mer
2 h
6

Du behöver

Rostad grönsaksbuljong

  • 1 del lök, purjolök, morot, rödbeta och palsternacka
  • 2 delar rotselleri, vitlök, svamp, aubergine, broccoli, blomkål, bladselleri
  • 1 dl soltorkade tomater
  • rapsolja
  • salt

Bovetenudlar

  • 7 dl bovetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 dl vatten, kokande varmt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Buljong
    Sätt ugnen på 150 grader. Blötlägg en näve torkade tomater.
  2. Tvätta och skiva alla grönsaker tunt, gärna i matberedare eller med mandolin. Fyll en djup ugnsplåt med grönsakerna
  3. Mixa de blötlagda tomaterna och blanda dem med lite olja. Ringla tomatoljan över grönsakerna på plåten.
  4. Sätt in plåten i ugnen och ugnsbaka i 30-60 minuter, tills grönsakerna fått fin färg och blivit nästan brända. Rör om då och då.
  5. Häll på vattnet så att det täcker grönsakerna och lite till. Ställ in i ugnen igen och ugnsbaka i ytterligare 30-45 minuter.
  6. Ta upp grönsakerna och sila ifrån buljongen ner i en kastrull. Låt koka i ca 30 minuter. Smaka av och salta.
  7. Bovetenudlar
    Sikta ner bovetemjölet i en stor bunke.
  8. Knäck ner ett ägg och rör försiktigt ihop, gärna med fingrarna
  9. Häll i det kokande varma vattnet i omgångar samtidigt som snabbt arbetar ihop det hela till en deg.
  10. Knåda degen 100 ggr. När degen är klar ska den ha samma mjukhet som din öronsnibb.
  11. Tryck ut degen med handen till en platt rundel på ett mjölat bord. Kavla sen degen tunt till en stor fyrkant.
  12. Vik degen två ggr så att det blir en 10 cm bred degremsa i 3 lager Skär degen i tunna strimlor till nudlar.
  13. Koka nudlarna ca 1 minut.
  14. Lägg ner nudlarna i den varma grönsaksbuljongen. Ät och njut!

Laddar fler recept...