Bouef bourguignon - Tareq Taylors recept
Bouef bourguignon - Tareq Taylors recept
16 ingredienser
30 min + 10 h långkok
"Fransmännens absoluta favoritklassiker. Och min. Använd ett riktigt gott rödvin så lyfts smaken ytterligare." /Tareq
Tips! Av det goda långkoket kan du göra andra goda klassiker som kalops och sjömansbiff.
Ingredienser
Långkokt högrev
- 1 kg högrev
- 1 gul lök
- 1 palsternacka
- 100 g rotselleri
- långkokt högrev (se ovan)
- 100 g champinjoner
- 100 g bacon
- 8-10 schalottenlökar
- 2 klyftor vitlök
- 1 msk smör
- 1 msk färsk timjan, hackad
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk tomatpuré
- 3 dl rött vin, gärna kraftigt
- 7 dl buljong från långkoket
- 2 morötter (små)
- salt
- peppar
Gör så här
Långkokt högrev
- Bryn högrevsbiten runt om i en stekpanna och lägg sedan ner i en stor
- kastrull, min rymmer 7 liter.
- Lägg i skalad lök, palsternacka och rotselleri. Häll på vatten så att det precis täcker köttet. Koka upp och sänk sedan värmen till ettan och låt stå över natten, ca 10 timmar.
- Alternativ: Sätt in hela kastrullen i ugnen på 100 grader och låt stå över natten. Jag brukar sätta igång långkoket på kvällen innan jag går och lägger mig så är det klart när jag vaknar.
- Ta upp högrevet ur grytan, låt den svalna och lägg i kylen. Spara buljongen. Sedan är det bara att ta fram när det är dags att laga mat!
Boeuf Bourguignon
- Fräs kvartade champinjoner, strimlad bacon, hela schalottenlökar och hackad vitlök i smör. Häll på timjan.
- Pudra över vetemjöl och tillsätt tomatpurén – fräs runt ordentligt.
- Häll på vinet. Låt det puttra en stund. Slå sedan på buljongen.
- Rör ner de skivade morötterna. Låt puttra på medelhög värme i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Tillsätt därefter köttet som är skuret i lagom stora bitar och koka upp. Smaka av igen och se om du behöver tillsätta mer salt och peppar.
- Servera gärna med potatispuré!
- Boeufen kan med fördel stå och gotta till sig i kylen ett par dagar innan den serveras. Den kan även frysas.