• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Bouef bourguignon - Tareq Taylors recept

Bouef bourguignon - Tareq Taylors recept
Foto: Peter Kroon
Tareq Taylor porträtt
Tareq Taylor porträtt

Bouef bourguignon - Tareq Taylors recept

10 steg att laga

14 ingredienser

30 min + 10 h långkok

"Fransmännens absoluta favoritklassiker. Och min. Använd ett riktigt gott rödvin så lyfts smaken ytterligare." /Tareq

Tips! Av det goda långkoket kan du göra andra goda klassiker som kalops och sjömansbiff.

Favoriter - Tareq Taylor§

Receptet är ur boken Favoriter av Tareq Taylor, Books by Tareq Taylor

Ingredienser

portioner4 - 6 portioner

Långkokt högrev

  • 1 kg högrev
  • 1 gul lök
  • 1 palsternacka
  • 100 g rotselleri
  • långkokt högrev (se ovan)
  • 100 g champinjoner
  • 100 g bacon
  • 8-10 schalottenlökar
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 msk smör
  • 1 msk färsk timjan, hackad
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl rött vin, gärna kraftigt
  • 7 dl buljong från långkoket
  • 2 morötter (små)

Gör så här

  1. Långkokt högrev
    Bryn högrevsbiten runt om i en stekpanna och lägg sedan ner i en stor kastrull, min rymmer 7 liter.
  2. Lägg i skalad lök, palsternacka och rotselleri. Häll på vatten så att det precis täcker köttet. Koka upp och sänk sedan värmen till ettan och låt stå över natten, ca 10 timmar.
  3. Alternativ: Sätt in hela kastrullen i ugnen på 100 grader och låt stå över natten. Jag brukar sätta igång långkoket på kvällen innan jag går och lägger mig så är det klart när jag vaknar.
  4. Ta upp högrevet ur grytan, låt den svalna och lägg i kylen. Spara buljongen. Sedan är det bara att ta fram när det är dags att laga mat!
  5. Boeuf Bourguignon
    Fräs kvartade champinjoner, strimlad bacon, hela schalottenlökar och hackad vitlök i smör. Häll på timjan.
  6. Pudra över vetemjöl och tillsätt tomatpurén – fräs runt ordentligt.
  7. Häll på vinet. Låt det puttra en stund. Slå sedan på buljongen.
  8. Rör ner de skivade morötterna. Låt puttra på medelhög värme i ca 15 minuter.
  9. Tillsätt därefter köttet som är skuret i lagom stora bitar och koka upp.
  10. Servera gärna med potatispuré! Boeufen kan med fördel stå och gotta till sig i kylen ett par dagar innan den serveras. Den kan även frysas.
TIPS!
Favoriter - Tareq Taylor§

Receptet är ur boken

Favoriter av Tareq Taylor, Books by Tareq Taylor