Borlottikaka med mandel och bär

Borlottikaka med mandel och bär
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Borlottikaka med mandel och bär

13 ingredienser

1 h + 30 min + blötläggning

En saftig och mjuk kaka gjord på bönor, mandel och potatis. Toppa med bär efter säsong och bjud med en klick vispgrädde eller turkisk yoghurt.

Tips! Gustav blandar även ner några blad strimlad trädgårdssyra i smeten.

Ingredienser

  • 100 g torkade borlottibönor
  • 200 g potatis
  • 0,5 dl rapsolja
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 citron, saft och rivet skal

Garnering

  • 4 msk bär, valfri sort (till kokning)
  • 4 msk vatten
  • 2 msk strösocker
  • 200 g blandade frysta eller färska bär (t ex hallon, blåbär, svarta vinbär och röda vinbär)

Gör så här

  1. Blötlägg bönorna dagen före i vatten.
  2. Koka bönorna i nytt vatten tills de är helt mjuka, häll av vattnet och låt dem svalna.
  3. Skala och koka potatisen mjuk, häll av och låt svalna. Riv potatisen grovt.
  4. Mixa bönorna i en matberedare, eller med en stavmixer, tillsammans med oljan. Tillsätt potatisen och mixa allt till en slät kräm. Det går också bra att gaffelmosa allt till en slät kräm.
  5. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
  6. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop allt.
  7. Smörj och bröa en form med mandelmjöl på 24 cm i diameter.
  8. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter. Känn med en sticka så den har stannat i mitten.
  9. Stjälp upp kakan och låt svalna på ett fat.

Garnering

  1. Koka upp bär med vatten och socker i en kastrull, låt svalna.
  2. Häll bärsaften över tårtbottnen och garnera rikligt med de blandade bären.
  3. Servera kakan med vispad grädde eller avrunnen yoghurt.