Bönor i kokosmjölk från Tanzania

26 röster
4
Bönor i kokosmjölk från Tanzania
Foto: TV4

De här färgstarka bönorna äter man i Tanzania till kokt ris, men de är också goda att servera som ett annorlunda tillbehör till kötträtter. Bönorna kan bytas ut mot kokta kikärter. Bönorna kan serveras varma eller kalla.

4
4 portioner

Du behöver

  • 4 dl vita bönor
  • 1 l vatten
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tomat
  • 2 msk matolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 dl kokosmjölk

Gör så här

  1. Lägg bönorna i vatten över natten. Lägg bönorna i en kastrull och häll på nytt vatten, lägg på lock och koka bönorna tills de är knappt mjuka, 40–50 minuter.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Skär tomaten i bitar. Hetta upp oljan till medelvärme i en gryta och fräs lök och vitlök i oljan i 3 minuter. Rör i tomatbitarna, salt, peppar och gurkmeja.
  3. Häll av vattnet från bönorna och lägg ner dem i grytan med lökblandningen. Häll i kokosmjölken och koka grytan utan lock i 5-10 minuter. Smaka ev av med mer salt och peppar.
26 januari 2009