Gravad strömming med senapskräm

Gravad strömming med senapskräm
Foto: Jan Bengtsson

Gravad strömming med senapskräm

Av: Bonniers kokbok (flera kockar)

Från: Bonniers kokbok

14 ingredienser

Grava strömming och servera med lite olika såser, här en senapskräm. Receptet finns med i Bonniers kokbok.

Receptet är beräknat för 4-6 personer.

Här finns ett

grundrecept på gravad strömming

.

Läs mer om

Bonniers kokbok

Ingredienser

  • 600 g gravad strömming (se tipsrutan)

Senapskräm

  • 1 dl crème fraîche
  • 1 tsk skånsk senap
  • 1 tsk honung

Tomatvinägrett

  • 1 tomat
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 msk gräslök, hackad
  • 1 msk strösocker
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Till garnering

  • 2 msk färsk pepparrot, riven
  • dill

Serveras med

  • bröd, hårt eller mjukt

Gör så här

Senapskräm

  1. Blanda crème fraiche, senap och honung.
  2. Lägg ner filéerna och blanda försiktigt.
  3. Låt stå i kylen över natten.

Tomatvinägrett

  1. Skålla, skala och kärna ur tomaten.
  2. Skär den i små bitar.
  3. Blanda olja, vinäger, gräslök och socker.
  4. Smaka av med salt och vitpeppar och vänd ner tomatbitarna.

Vid servering

  1. Lägg upp strömmingsfiléerna på ett fat och häll över tomatvinägretten.
  2. Garnera med pepparrot och dill.
  3. Servera med ett gott bröd, hårt eller mjukt.