Pilgrimsmusslor med citrusfrukter

21 röster

Confiterade citrusfrukter och sesampanerade pilgrimsmusslor med sötsur sås. Ett vackert och festligt tilltugg! Receptet finns med i Bonniers kokbok.

Receptet ger 10 musslor.

Läs mer om

Bonniers kokbok


Visa mer

Du behöver

Citrusfrukter

  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 2 st apelsiner
  • 1 st blodgrapefrukt
  • 2 st lime
  • 1 st citron
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 st vitlöksklyftor, skivade
  • 1 msk timjan, repad

Pilgrimsmusslor

  • 10 st pilgrimsmusslor
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • 1 st äggvita, uppvispad
  • 0.5-1 dl svarta och vita sesamfrön
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör

Sås

  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 1 dl apelsin, pressad
  • 1 dl fiskbuljong av tärning
  • 0,25 st röd chilifrukt (spansk peppar) i fina små tärningar
  • 2 tsk maizena majsstärkelse utrört i lite vatten
  • 1 krm salt
  • Örter, skott och groddar

Gör så här

  1. Citrusfrukter
    Koka vatten och socker i 5 minuter till en sockerlag.
  2. Låt svalna.
  3. Skär av skalet och det vita på citrusfrukterna med en vass kniv.
  4. Skär ut hinnfria filéer och låt dem ligga i sockerlag i 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 100 grader.
  6. Ta upp citrusskivorna och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  7. Låt stå mitt i ugnen i cirka 2 timmar.
  8. Ta ut och låt citrusfrukterna kallna.
  9. Höj ugnsvärmen till 150 grader.
  10. Lägg över citrusfrukten i en ugnssäker form.
  11. Droppa över olivolja och lägg på vitlök och timjan.
  12. Låt stå i ugnen i cirka 10 minuter.
  13. Musslor
    Salta och peppra pilgrimsmusslorna.
  14. Doppa ena sidan av musslorna i äggvita och därefter i sesamfrön.
  15. Stek den sesampanerade sidan först i cirka 1 minut.
  16. Vänd musslorna och stek även andra sidan hastigt.
  17. Sås
    Koka socker och vatten i en liten kastrull tills det blir ljust brunt.
  18. Tillsätt apelsinsaft, fiskbuljong och pepparfrukt och låt såsen sjuda i cirka 5 minuter.
  19. Red av med majsstärkelse och smaka av med salt.
  20. Servera i pilgrimsmusselskal eller på assietter och toppa med örter, skott och groddar.
30 november 2010

laddar fler recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

Laddar fler recept