Bolognese på linser

koket.se
Bolognese på linser
Gustav Johansson porträtt
Gustav Johansson porträtt

Bolognese på linser

17 ingredienser

20 m

”Ett billigt och jävligt gott altenrativ till vanlig köttfärssås. Bolognesen får extra smak av svamp och soltorkade tomater. Jävligt Gott!" /Gustav Johansson

Se Gustav Johansson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök (ekologisk)
  • 1 morot (stor ekologisk)
  • 1 kvist broccoli (stjälken)
  • 1 champinjoner
  • ca 1 dl soltorkade tomater
  • 200 g torkade gröna linser
  • 1 msk rapsolja
  • 2 klyftor vitlök (ekologiska)
  • 2 tsk torkad timjan
  • 3 lagerblad
  • 400 g krossade tomater (ekologiska)
  • 4 dl vatten
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 msk japansk soja (ljus)
  • salt
  • peppar
  • pasta (ekologisk till servering)

Gör så här

  1. Hacka löken.
  2. Riv både moroten (med skalet), stammen till broccolin och champinjonerna.
  3. Finhacka den soltorkade tomaten.
  4. Skölj linserna och koka dem al dente i vatten smaksatt med lite buljong.
  5. Fräs grönsakerna mjuka i en stor gryta med rapsolja. Stek tills de får lite färg och det börjar dofta gott.
  6. Hacka vitlöken fint.
  7. Tillsätt vitlök, timjan och lagerblad i grytan och rör om. Låt steka med någon minut så vitlöken mjuknar.
  8. Tillsätt därefter krossade tomater, soja, grönsaksfond, vatten samt svartpeppar och rör om. Låt koka utan lock i 20 minuter.
  9. När linserna är färdigkokta så häll av kokvattnet och rör ner dem i tomatsåsen. Låt koka upp och koka i ytterligare ca 5 minuter så att alla smaker blandas. Smaka av och justera sältan och kryddningen om det behövs. Klart!