Boeuf Bourguignon med rotsellerikräm och picklade betor

koket.se
Boeuf Bourguignon med rotsellerikräm och picklade betor
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Boeuf Bourguignon med rotsellerikräm och picklade betor

27 ingredienser

20 m + 1,5-2 h

Boeuf Bourguignon är en riktig klassiker bland köttgrytorna och den går hem hos de allra flesta. Lisa serverar den med en len och krämig rotsellerikräm samt picklade gulbetor, hur gott som helst!

Tips! Välj vin med omsorg när det kommer till en bouef bourgignon, det är verkligen en av huvudpelarna i rätten.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 700 g högrev
  • 200 g sidfläsk
  • 500 g steklök
  • 3 klyftor vitlök
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • 2 lagerblad
  • 5 kvistar timjan (eller ca 1 tsk torkad)
  • 3-4 dl kalvbuljong (utspädd från fond, tärning eller pulver)
  • 75 cl rött vin, kraftigt, gärna bourgogne
  • 200 g skogschampinjoner
  • färsk bladpersilja, hackad
  • salt
  • peppar
  • 200 g rotselleri
  • 200 g morot
  • ev majsstärkelse

Rotsellerikräm

  • 900 g rotselleri
  • 4,5 dl standardmjölk
  • 3 dl grädde
  • 150 g smör
  • salt

Picklade betor

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 4 gulbetor

Gör så här

Boeuf Bourguignon

  1. Putsa köttet och skär det i tärningar, ca 2 cm i diameter. Skär fläsket i finare tärningar eller strimlor. Svålen skär du av, men låt den koka med hel i grytan då den ger massor av god smak!
  2. Skala steklöken. Skala rotfrukterna och skär dem i rejält grova bitar och lägg åt sidan då dessa inte ska koka med förrän efter en dryg timma. Hacka vitlöken.
  3. Hetta upp en stor, gärna tjockbottnad gryta med smör och olja och bryn högrev och fläsk i omgångar. Lyft upp ur grytan allteftersom. Låt lök, vitlök, smulat lagerblad och timjan fräsa och tillsätt därefter köttet igen. Slå på vin och buljong. Krydda med salt och peppar.
  4. Låt koka upp, rör om, lägg på ett lock och sjud sedan under lock i ca 1,5-2 timmar. Späd med lite vatten eller buljong om grytan kokar torrt. Tillsätt morot och rotselleri när det är ca 45 minuter kvar av koktiden. Lyft ur fläsksvålen. Red eventuellt grytan med maizenastärkelse till önskad konsistens.
  5. Skär svampen i halvor om små, annars kvartar. Stek dem i smör innan servering och vänd ner i grytan tillsammans med hackad persilja. Smaka av.

Rotsellerikräm

  1. Skär sellerin i mindre bitar och koka den mjuk i mjölk och grädde med lite salt. Sila av gräddmjölken och mixa sedan rotsellerin och rumstempererat smör till en slät kräm. Smaka av med salt.

Picklade gulbetor

  1. Skala gulbetorna och skiva dem lövtunt på mandolin eller med en vass kniv. Lägg i en glasburk.
  2. Koka upp ättika, socker, salt och vatten och låt koka tills sockret löst sig. Låt svalna något och slå den lite mer än ljumna lagen över gulbetorna och låt kallna innan du sätter på lock.