Bloody radicchio sallad

Bloody radicchio sallad
Foto: Fredrik Skogkvist
joel åhlin
joel åhlin

Bloody radicchio sallad

Av: Joel Åhlin, Harald Wachtmeister, Jason Diakité

Från: Nyhetsmorgon

19 ingredienser

30 m

Den här salladen passar perfekt till pasta och köttfärssås. Den ger en underbar kontrast av beska och krispighet till pastans och köttfärssåsens mjuka sötma. Dessutom innehåller den kockarnas (snart) legendariska bloody marydressing, vilket garanterat blir en snackis runt vilket matbord som helst.

Ingredienser

portioner
  • 1 radicchiohuvud
  • 1 päron, grönt fast (typ Anjou eller Williams)
  • 2-3 blad selleriblad
  • hasselnötter (testa piemonte­siska om du kan få tag på dem)
  • oliver (gärna svarta proven­calska som har en fin sälta, annars valfria)
  • pecorinoost

Boody marydressing

  • 2 dl tomatjuice (passerad)
  • tomat (tomatpure utblandat i vatten går också bra)
  • 1 tsk färsk pepparrot, riven
  • 1 msk vodka (gin eller annan vit sprit du har hemma, mängd efter smak)
  • citronsaft (en generös skvätt)
  • 1 tsk vitlök, riven
  • 2-4 droppar tabasco
  • 2-4 droppar worcestersås
  • olivspad (om du har)
  • colatura (om du har)
  • salt (gärna sellerisalt)
  • svartpeppar
  • chiliflakes (efter smak)

Gör så här

  1. Riv försiktigt av de vackra radicchiobladen ett efter ett. Ju närmre du kommer hjärtat desto mindre blir bladen och du kan själv bestämma när de blir för små. Resten kan du hacka och använda till en coleslaw imorgon eller glömma bort i kylen till nästa vecka.
  2. Skala päronet och skär i millimetertunna skivor och strimla sedan till långa fina tändstickor. Strimla selleriblasten i så långa stickor du förmår.
  3. Sätt en liten stekpanna på medelvärme och torrosta hasselnötterna till de börjar avge sin nötiga arom och börjar få lite färg. Låt svalna och dela sedan i halvor.
  4. Rör ihop alla ingredienser till dressingen och smaka av med salt, peppar och chili.
  5. Riv radicchiobladen i jämna bitar och lägg i en stor skål och häll över dressingen. Vänd runt bladen så att varje blad är täckt.
  6. Strö ut bladen på ett stort fat eller i en låg skål. Fördela oliver, päronstickor, selleriblast och hasselnötter. Riv generöst med pecorino över och avsluta med en generös nypa nymald svartpeppar.