Bloody cupcakes med hallonsås och glasbitar

23 röster
1 h
12 stycken
Bloody cupcakes med hallonsås och glasbitar
Foto: TV4
1 h
12 stycken

Du behöver

Smet

  • 150 g vetemjöl [2,5 dl]
  • 6 g bakpulver [1 tsk]
  • 2 g bikarbonat [0,5 tsk]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 150 g strösocker [1,75 dl]
  • 110 g ägg [2 st]
  • 100 g olja [1 dl]
  • 120 g filmjölk [1,2 dl]

Hallonkräm

  • 250 g hallonpuré [2,5 dl]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 1 limefrukt, saften [2 msk]
  • 25 g majsstärkelse
  • 50 g vatten [0,5 dl]

Topping

  • 250 g mascarpone
  • 90 g florsocker [1,3 dl]
  • 10 g vaniljsocker
  • 250 g vispgrädde [2,5 dl]

Glasbitar

  • 500 g strösocker [5,5 dl]
  • 340 g vatten [3,4 dl]
  • 5 msk glykos

Gör så här

  1. Cupcakes
    Sätt ugnen på 175 grader. Sätt i 12 stycken cupcakeformar i en cupcakeplåt.
  2. Sikta, vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker i en bunke.
  3. Vispa ägg lite i en annan bunke, tillsätt socker och vispa med elvisp någon minut, blanda sedan i oljan. Blanda i hälften av de torra ingredienserna tillsammans med hälften av filmjölken och blanda runt. Häll i resten och blanda till en slät och fin smet.
  4. Fyll formarna till 3/4 med smet. Grädda mitt i ugnen i 15-16 minuter. Ta ut och låt svalna.
  5. Hallonkräm
    Tina hallonen, mixa med en mixer. Sila av så att du får en puré utan kärnor. Blanda ihop purén med strösocker, vatten och limesaft i en kastrull. Blanda majsstärkelse och vatten i en liten skål.
  6. Koka upp blandningen i kastrullen. Rör i majsstärkelsen. Låt koka under omröring i 2-3 minuter tills du har en fin kräm. Häll över krämen i en ren skål och låt svalna helt.
  7. Topping
    Vispa mascarpone, florsocker och vaniljsocker med elvisp. Vispa sedan i lite i taget av grädden och vispa till en fluffig konsistens.
  8. Glasbitar
    Koka socker och vatten till 145 grader i en kastrull. Häll ut på en sillikonmatta eller aluminiumfolie som är lätt oljad på ytan. Låt stelna helt. Bryt i bitar.
  9. Garnering
    Gör ett litet hål i mitten av varje cupcake med en kniv och fyll med lite hallonkräm innan du toppar med frostingen. Droppa över lite hallonpuré och stick ner bitar av glas.
20 oktober 2018