Blomstrande focaccia med soltorkade tomater

Foto: TV4
Blomstrande focaccia med soltorkade tomater
36 ingredienser
1,5 h
En focaccia med soltorkade tomarer i degen, dekorerad till ett riktigt konstverk! Serveras tillsammans med en ostsås på ostbågar(!) och en fetaostdipp.
Ingredienser
Focacciadeg
- 25 g jäst
- 3 dl vatten, fingervarmt
- 0,5 dl olivolja
- 12 g flingsalt, i degen (1 msk)
- 1,5 msk honung
- 450 g vetemjöl (7,5 dl)
- 100 g soltorkade tomater i olja, hackade
- torkad rosmarin
- 12 g flingsalt, att strö på (1 msk)
Dekor
- olivolja
- 1 klyfta vitlök
- ca 50 g körsbärstomater, röda och gula
- 2 tomater
- 2 rödlökar
- ca 2 msk kapris
- 1 röd paprika
- 1 gul paprika
- ca 1 msk svarta sesamfrön
- 5 svarta oliver
- färsk gräslök
- färsk bladpersilja
- färsk basilika
Gratinerad ostbågsdipp
- 5 dl ostbågar
- 4 dl mjölk
- 2,5 dl cheddarost, riven
- 2 msk smör
- 18 g vetemjöl (2 msk)
- 1 msk parmesanost
- 1 msk cheddarost
- salt
- peppar
Fetaostdipp
- 150 g fetaost
- 2 dl crème fraîche
- 1 klyfta vitlök
- olivolja
- svartpeppar
Gör så här
Focaccia
- Rör ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en degbunke till en hushållsassistent. Tillsätt även hackade soltorkade tomater och timjan efter smak.
- Tillsätt lite vetemjöl åt gången och arbeta samman till en deg - knåda i maskinen i ca 2 minuter.
- Täck bunken med plastfolie och bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 30-35 minuter.
- Sätt på ugnen på 220 grader i varmluftsugn (vanlig ugn 240 grader).
- Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda tills den blir smidig.
- Olja in en långpanna med ett tunt lager med olivolja på botten samt kanterna. Strö ut lite flingsalt och torkad rosmarin över botten.
- Tryck ut degen i långpannan till cirka 1-2 cm tjock. Låt den sedan jäsa till dubbel storlek under plastfolie och bakduk i ca 30-35 minuter.
- Gör gropar i degen genom att sätta ner fingrarna och gnid in hela brödet med olivolja.
- Dekorera och skapa ett konstverk med olika grönsaker, lökar och blad.
- Ringla över rikligt med god olivolja och använd en brödpensel för att pensla in olivoljan över hela brödet. Strö över färsk eller torkad rosmarin samt flingsalt.
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter eller tills dess att brödet är gyllene.1,5 h
Gratinerad ostbågsdipp
- Häll ostkrokarna i en påse och krossa dem.
- Värm mjölken i en kastrull.
- Smält smöret i en annan kastrull och vispa ner mjölet, lite i taget. Tillsätt mjölken och sjud tills blandningen tjocknar. Häll i den rivna cheddarosten (2,5 dl) och låt den smälta. Rör till sist i de krossade ostkrokarna.
- Lägg ostkrämen i en liten ugnssäker form. Toppa med riven parmesan och cheddar. Gratinera mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills osten fått fin färg.
Fetaostdipp
- Mixa fetaost och crème fraiche till en slät kräm. Blanda ner pressad vitlök och lägg upp i en skål. Droppa över lite olivolja och strö på nymald svartpeppar. Garnera gärna med en svart oliv.