Blomstrande focaccia med soltorkade tomater

Blomstrande focaccia med soltorkade tomater
Foto: TV4

Blomstrande focaccia med soltorkade tomater

Av: Jennie Sterner

Från: Hela Sverige bakar

36 ingredienser

1,5 h

En focaccia med soltorkade tomarer i degen, dekorerad till ett riktigt konstverk! Serveras tillsammans med en ostsås på ostbågar(!) och en fetaostdipp.

Ingredienser

Focacciadeg

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, fingervarmt
  • 0,5 dl olivolja
  • 12 g flingsalt, i degen (1 msk)
  • 1,5 msk honung
  • 450 g vetemjöl (7,5 dl)
  • 100 g soltorkade tomater i olja, hackade
  • torkad rosmarin
  • 12 g flingsalt, att strö på (1 msk)

Dekor

  • olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • ca 50 g körsbärstomater, röda och gula
  • 2 tomater
  • 2 rödlökar
  • ca 2 msk kapris
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • ca 1 msk svarta sesamfrön
  • 5 svarta oliver
  • färsk gräslök
  • färsk bladpersilja
  • färsk basilika

Gratinerad ostbågsdipp

  • 5 dl ostbågar
  • 4 dl mjölk
  • 2,5 dl cheddarost, riven
  • 2 msk smör
  • 18 g vetemjöl (2 msk)
  • 1 msk parmesanost
  • 1 msk cheddarost
  • salt
  • peppar

Fetaostdipp

  • 150 g fetaost
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 klyfta vitlök
  • olivolja
  • svartpeppar

Gör så här

Focaccia

  1. Rör ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en degbunke till en hushållsassistent. Tillsätt även hackade soltorkade tomater och timjan efter smak.
  2. Tillsätt lite vetemjöl åt gången och arbeta samman till en deg - knåda i maskinen i ca 2 minuter.
  3. Täck bunken med plastfolie och bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 30-35 minuter.
  4. Sätt på ugnen på 220 grader i varmluftsugn (vanlig ugn 240 grader).
  5. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda tills den blir smidig.
  6. Olja in en långpanna med ett tunt lager med olivolja på botten samt kanterna. Strö ut lite flingsalt och torkad rosmarin över botten.
  7. Tryck ut degen i långpannan till cirka 1-2 cm tjock. Låt den sedan jäsa till dubbel storlek under plastfolie och bakduk i ca 30-35 minuter.
  8. Gör gropar i degen genom att sätta ner fingrarna och gnid in hela brödet med olivolja.
  9. Dekorera och skapa ett konstverk med olika grönsaker, lökar och blad.
  10. Ringla över rikligt med god olivolja och använd en brödpensel för att pensla in olivoljan över hela brödet. Strö över färsk eller torkad rosmarin samt flingsalt.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter eller tills dess att brödet är gyllene.1,5 h

Gratinerad ostbågsdipp

  1. Häll ostkrokarna i en påse och krossa dem.
  2. Värm mjölken i en kastrull.
  3. Smält smöret i en annan kastrull och vispa ner mjölet, lite i taget. Tillsätt mjölken och sjud tills blandningen tjocknar. Häll i den rivna cheddarosten (2,5 dl) och låt den smälta. Rör till sist i de krossade ostkrokarna.
  4. Lägg ostkrämen i en liten ugnssäker form. Toppa med riven parmesan och cheddar. Gratinera mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills osten fått fin färg.

Fetaostdipp

  1. Mixa fetaost och crème fraiche till en slät kräm. Blanda ner pressad vitlök och lägg upp i en skål. Droppa över lite olivolja och strö på nymald svartpeppar. Garnera gärna med en svart oliv.