Blomster- och örtravioli fylld med färskost

Blomster- och örtravioli fylld med färskost
Foto: Tv4
Jessie Sommarström
Jessie Sommarström

Blomster- och örtravioli fylld med färskost

22 ingredienser

1 h

”Att göra egen pasta är enkelt och med mitt enkla knep gör du den till vackra konstverk genom att kavla in vårens och sommarens späda örter och blommor. Här fyller vi pastan med krämig färskost och ackompanjerar med försommarens smaker – nässlor och sparris.” /Jessie Sommarström

Ingredienser

portioner

Pastadeg

  • ca 320 g durumvetemjöl
  • 3 ägg
  • 2 äggulor
  • blandade örter (efter tycke och smak till pasta och garnering)
  • ätbara blommor (efter tycke och smak till pasta och garnering)

Pastafyllning

  • 250 g ricotta (italiensk färskost)
  • 200 g färskost
  • 1 msk färsk pepparrot, finriven
  • 60 g lagrad ost
  • malen svartpeppar
  • salt

Skummig nässla

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 40 g lagrad ost, riven
  • 70 g nässelblad, ansade och sköljda
  • salt

Stekt sparris

  • 8 gröna sparrisar
  • rapsolja (till stekning)
  • 2 msk rostade solrosfrön, grovhackade
  • flingsalt
  • 1 citron

Grillat smör

  • 150 g smör, normalsaltat

Gör så här

Pastadeg

  1. Mät upp mjölet på ett bakbord. Gör ett hål i mitten och knäck i äggen och gulorna.
  2. Vispa upp äggen med en gaffel och rör ner mjölet i äggblandnigen lite i taget.
  3. När allt mjöl är blandat med äggen så knåda degen tills den är slät och fin. Känns degen för torr så blanda i ett till ägg, känns den för klibbig så blanda i mer mjöl.
  4. Låt degen vila i plastfilm i minst 30 minuter.

Fyllning

  1. Lägg ricotta i en finmaskig sil så att vätskan rinner av.
  2. Blanda sedan ricotta och färskost med pepparroten. Riv ner osten på finaste sidan av rivjärnet.
  3. Mixa fyllningen slät i en matberedare eller med en stavmixer.
  4. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Skummig nässla

  1. Koka upp mjölk och grädde. Lägg sedan i osten.
  2. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Förväll sedan nässlorna ca 1–2 minuter.
  3. Lyft upp nässlorna med en hålslev och lägg i en mixer, slå över gräddmjölken.
  4. Mixa tills det är slätt och grönt. Smaka slutligen upp med salt.

Sparris

  1. Plocka fjällen från sparrisen.
  2. Skär bort den träiga nedre delen och olja in resten.
  3. Sota sparrisen i en het panna, tag av och låt svalna.
  4. Skär sparrisen sedan i ”slantar” men spara topparna.
  5. Lägg sparrisen i en skål tillsammans med solrosfrön och smaka upp med flingsalt, citronjuice och 1–2 msk grillat smör.

Grillat smör

  1. Obs! Det här momentet ryker mycket så stå gärna ute eller under köksfläkten.
  2. Smält smöret i en kastrull som du har lock till.
  3. Ta en glödande kolbit, lägg ner i kastrullen med smöret och lägg snabbt på locket.
  4. Låt stå dra minst 20 minuter. Sila sedan genom en finmaskig sil.

Ravioli

  1. Dela degen i två delar.
  2. Kavla ut pastan i en pastamaskin.
  3. Vik degen och kavla ut till 6:an på pastamaskinen.
  4. Dela remsan på två och lägg örter och blommor på den ena remsan, täck med andra remsan och kavla en gång till i pastamaskinen.
  5. Klicka ut fyllningen på ena halvan av remsan (för bästa resultat så använd spritspåse).
  6. Pensla med vatten runt fyllningen, vik över degen och tryck försiktigt till runt fyllningen.
  7. Stansa ut rundlar med en stansring.
  8. Lägg raviolin efterhand på ett mjölat fat och täck med en kökshandduk medan du upprepar proceduren med resten av degen.
  9. Koka upp vatten med salt (10 g salt per liter vatten).
  10. Koka raviolin i ca 3 minuter. Lyft upp med hålslev.
  11. Lägg pastan på tallrikar.
  12. Skumma nässelsåsen med en stavmixer och toppa med sparris, färska örter, några droppar kolgrillat smör och lite nyriven lagrad ost.
  13. Det kolgrillade smöret går utmärkt att spara i kylen. Det är perfekt att pensla på nygrillade råvaror och håller sig i ett par veckor.