Blomkålsstek - en blomkål tillagad som en stek i ugnen. Serveras med en krämig tikka masala sås och sval gurkraita! En enkel middagsrätt med höga smaker!
Gnid in varje blomkålsskiva med olja och kryddor. Salta och peppra ordentligt. Lägg i en ugnssäker form.
Tillaga i ugnen 20-30 minuter. Känn med en gaffel, de ska vara mjuka rakt igenom. Kanterna på blomkålen ska även få lite mörkare färg, det bidrar mycket till smaken.
Sås
Hacka lök och chili medelgrovt (det skall ändå mixas sen). Riv vitlöken och ingefäran fint.
Börja med att steka lök och chili på medelhög värme i några minuter i smör. Tillsätt vitlök och ingefära. Rör om då och då, det får inte brännas. Rör i kryddorna och låt de stekas med någon minut. Tillsätt tomatpurén och låt även den steka någon minut. Känns det väldigt torrt, tillsätt lite mer smör.
Häll i de krossade tomaterna och en skvätt vatten så att såsen inte blir för tjock. Låt småkoka på svag värme. Smaka av med salt och peppar redan nu. Efter 10 minuter häller du i grädden och rör om.
Mixa såsen slät i en mixer och häll tillbaka i stekpannan. Smaka av med salt och peppar och se om det ev behövs mer av någon krydda.
Raita
Skala långa fina remsor av gurkan med hjälp av en skalare. Lägg i en skål tillsammans med yoghurt och vitlök. Smaka av med mynta, finrivet citronskal, citronsaft, salt och peppar. Ju längre den får stå desto mer vitlök kommer den smaka. Tanken är inte att det ska se ut som en vanlig raita, utan mer som en sallad med yoghurten som en ”dressing”.
Uppläggning
Lägg såsen i mitten. Lägg sedan blomkålen på såsen och lägg lite mer sås på blomkålen. Lägg sedan lite raita runtom. Toppa gärna med färsk koriander.