Blomkål med brynt smör- och citronsås

NYHET
Blomkål med brynt smör- och citronsås
Foto: Tv4

Blomkål med brynt smör- och citronsås

18 ingredienser

20 min

I den här fräscha förrätten får blomkål trevligt sällskap av en frisk och smörig sås.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Blomkål

  • parmesanost, riven
  • 1 blomkål
  • olivolja
  • svartpeppar

Brynt smörsås

  • 100 g smör
  • 1,5 dl smetana
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • svartpeppar

Örtolja

  • ca 1-1,5 dl rapsolja
  • ca 1 kruka färsk basilika (eller 1 dl blad)

Picklade senapsfrön

  • 2 dl vatten
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl gula senapsfrön

Servering

  • pistagenötter, grovhackade
  • honung
  • flingsalt

Gör så här

Blomkål

  1. Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.
  2. Riv parmesanosten och fördela osten i fyra högar på ett bakplåtspapper.
  3. Skär upp blomkålen och lägg bitarna på parmesanosten.
  4. Tillaga i ugnen i ca 10-15 minuter.

Brynt smörsås

  1. Vispa smöret på medelhög värme tills det doftar kola. Det är viktigt att röra hela tiden.
  2. Tillsätt smetana och rör om.
  3. Riv ner citronskal och pressa i citronsaft.

Örtolja

  1. Mixa rapsolja och basilika i en mixer.
  2. Häll blandningen i en kastrull och hetta upp försiktigt.
  3. Låt oljan svalna och sila sedan av i ett kaffefilter.

Picklade senapsfrön

  1. Mät upp vatten, äppelcidervinäger, socker, salt och senapsfrön i en kastrull.
  2. Låt koka upp och koka sedan i 1 timme.
  3. Häll upp i en ren burk och låt svalna.

Servering

  1. Placera blomkålen på tallrikar.
  2. Dekorera med örtolja, picklade senapsfrön, pistagenötter, honung och flingsalt.