Efterrätt på blodpudding, glass och kolasås


Efterrätt på blodpudding, glass och kolasås
14 ingredienser
1 h
En unik efterrätt gjord av Guide Michelin-kocken Nicolai Tram och som påminner om kladdkaka med glass - här gjord på råvaror från naturen i norr.
Se Nicolai Tram laga receptet

Ingredienser
Maskrosrotsglass 2 liter
- 22 äggulor
- 22 msk strösocker
- 1 l mjölk
- 1 l grädde
- 50 g maskrosrot, torkad och pudrad
Blodpudding
- 500 g renblod, dränerat
- 200 g rågmjöl
- 0,5 öl
- 150 g honung
- 50 g farinsocker
Äppelmos
- 3 äpplen
Kolasås
- 100 g strösocker
- 100 g grädde
- 30 g äppelbalsamico
Gör så här
Maskrosrotsglass
- Vispa äggulor med socker fluffigt.
- Koka upp mjölk och grädde och tillsätt de vispade äggen. Låt massan värmas igenom tills den tjocknar.
- Tillsätt den pulveriserade maskrosroten.
- Låt glassmassan svalna och kör den sedan i en glassmaskin.
Blodpudding
- Blanda det dränerade renblodet med rågmjöl, öl, honung och farinsocker.
- Häll massan i en form och täck med ett lock.
- Grädda blodpuddingen på 175 grader i 45 minuter och låt den sedan svalna.
- Skär ut blodpuddingen och grilla den på ena sidan.
Äppelmos och kolasås
- Grilla äpplena tills de är mjuka och karamelliserade.
- Mixa dem sedan till puré.
- Sila purén genom en finmaskig sil.
Kolasås
- Karamellisera sockret och tillsätt grädden lite i taget, smaka av med äppelbalsamico.
Servering
- Lägg blodpuddingen ovanpå en klick äppelmos och lägg en kula glass bredvid. Häll kolasåsen över.