Efterrätt på blodpudding, glass och kolasås

koket.se
Efterrätt på blodpudding, glass och kolasås

Efterrätt på blodpudding, glass och kolasås

14 ingredienser

1 h

En unik efterrätt gjord av Guide Michelin-kocken Nicolai Tram och som påminner om kladdkaka med glass - här gjord på råvaror från naturen i norr.

Se Nicolai Tram laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner4 - 6

Maskrosrotsglass 2 liter

  • 22 äggulor
  • 22 msk strösocker
  • 1 l mjölk
  • 1 l grädde
  • 50 g maskrosrot, torkad och pudrad

Blodpudding

  • 500 g renblod, dränerat
  • 200 g rågmjöl
  • 0,5 öl
  • 150 g honung
  • 50 g farinsocker

Äppelmos

  • 3 äpplen

Kolasås

  • 100 g strösocker
  • 100 g grädde
  • 30 g äppelbalsamico

Gör så här

Maskrosrotsglass

  1. Vispa äggulor med socker fluffigt.
  2. Koka upp mjölk och grädde och tillsätt de vispade äggen. Låt massan värmas igenom tills den tjocknar.
  3. Tillsätt den pulveriserade maskrosroten.
  4. Låt glassmassan svalna och kör den sedan i en glassmaskin.

Blodpudding

  1. Blanda det dränerade renblodet med rågmjöl, öl, honung och farinsocker.
  2. Häll massan i en form och täck med ett lock.
  3. Grädda blodpuddingen på 175 grader i 45 minuter och låt den sedan svalna.
  4. Skär ut blodpuddingen och grilla den på ena sidan.

Äppelmos och kolasås

  1. Grilla äpplena tills de är mjuka och karamelliserade.
  2. Mixa dem sedan till puré.
  3. Sila purén genom en finmaskig sil.

Kolasås

  1. Karamellisera sockret och tillsätt grädden lite i taget, smaka av med äppelbalsamico.

Servering

  1. Lägg blodpuddingen ovanpå en klick äppelmos och lägg en kula glass bredvid. Häll kolasåsen över.