Blinier med löjrom

Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Blinier med löjrom

16 ingredienser

30 min + tid i kyl

Blinier är en sorts lyxiga boveteplättar som här toppas med löjrom, citronkräm och blomkål. En perfekt förrätt i helgen!

Ingredienser

portioner

Dag 1

  • 0,25 förp jäst
  • 4 dl mjölk
  • 2 äggulor (spara äggvitan)
  • 3 dl bovetemjöl
  • 2 msk filmjölk

Dag 2

  • 2 äggvitor
  • 1 dl nori, finhackad
  • smör (till stekning)

Citronkräm

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl färskost
  • 1 citron, skal och saft
  • salt

Servering

  • 0,25 blomkål
  • 1 rödlök, finhackad
  • 4 msk löjrom
  • dill

Gör så här

Dag 1

  1. Börja med att blanda ut jästen i mjölken.
  2. Vispa sedan i ägg och mjöl.
  3. Tillsätt slutligen filmjölk.
  4. Låt smeten jäsa i kylen i 24 timmar.

Dag 2

  1. Vispa äggvita fluffigt.
  2. Vänd ner äggvitan och nori i smeten från kylen.
  3. Stek blinier i ett plättlagg med rikligt med smör.

Citronkräm

  1. Blanda samman ingredienserna till citronkrämen i en skål.

Servering

  1. Skär blomkålen i små buketter och blanchera dem i ca 2 minuter i saltat vatten.
  2. Kyl ner blomkålen i kallt vatten.
  3. Blanda blomkålen med finhacka rödlök.
  4. Toppa blinierna med citronkräm, blomkålsblandningen och löjrom.
  5. Garnera med dill.