Æbleskiver - en dansk klassiker

Æbleskiver -  en dansk klassiker
Foto: TV4

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

30 maj 2017
4

Du behöver

  • 3 msk strösocker
  • 1 msk salt
  • 1 krm malen kanel
  • 25 g jäst för söta degar
  • 75 g smör
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 2 ägg
  • 4,5 dl mjöl
  • 5 ml matlagningsgrädde
  • 1-2 dl flytande margarin, till stekning
  • florsocker
  • 350 g jordgubbssylt

Gör så här

  1. Blanda socker, salt, kanel och jäst i en bunke som rymmer minst tre liter.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. När smöret smält häller du i 5 dl matlagningsgrädde. Blandningen ska vara fingervarm. Tillsätt vaniljen i blandningen.
  4. Häll sedan den fingervarma blandningen i bunken och blanda ihop allt så att sockret smälter.
  5. Tillsätt två äggulor, spara äggvitorna till senare.
  6. Vispa ner mjölet med elvisp tills du har en ganska klibbig deg.
  7. Låt jäsa minst en halvtimme.
  8. När degen jäst klart ska du vispa äggvitorna till ett fluffigt skum. Vänd försiktigt ner de vispade äggvitorna i degen.
  9. Värm munkjärnet och häll 5 ml flytande matlagningsgrädde i hålen. Tillsätt margarin, hellre för mycket än för lite.
  10. Perfekt temperatur är 180 grader. Fritera en klick smet i varje skål i ca 1 minut. Vänd sedan smeten som nu har stelnat och fritera den andra sidan ytterligare en minut. Låt äbleskivorna svalna ett par minuter och servera dem med lite siktat florsocker och en generös klick jordgubbssylt av god kvalitet. Ät med fördel med fingrarna eller med en liten gaffel.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Elvispar från kända varumärken

Elvispar från kända varumärken Se fler

Fler goda recept