Black bean burger med morotshummus

Black bean burger med morotshummus
Foto: Tv4
Caroline Wilbois
Caroline Wilbois

Black bean burger med morotshummus

Av: Caroline Wilbois, Johanna Andersson

Från: Nyhetsmorgon

21 ingredienser

1 h

"När vegoburgaren blev standard på våra midsommarfiranden ... Vi tror den beskrivningen kan räcka. Ska du bara göra en enda sorts vegoburgare (som även fungerar fint som biffar eller bollar) gör de här!" /Caroline Wilbois och Johanna Andersson

Ingredienser

portioner
  • 3 dl färdigkokta svarta bönor
  • 200 g grillost (eller halloumi)
  • 1 dl rostade pumpakärnor
  • 3 msk potatismjöl
  • 1 dl färsk timjan, grovhackad
  • 0,5 msk chiliflakes
  • 1 klyfta vitlök
  • 200 g rödkål
  • gröna blad (t.ex. spenat)
  • 4 bröd (grova rågfrallor)
  • rapsolja

Morotshummus

  • 500 g morot
  • rapsolja
  • 3 dl färdigkokta kikärtor
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 klyfta vitlök, skalad
  • 1 msk tahinipasta
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 0,5 tsk salt
  • ev vatten

Gör så här

  1. Mixa bönorna lite lätt med en stavmixer och riv osten grovt.
  2. Blanda bönor och ost i en skål med pumpafrön, potatismjöl, timjan, chiliflakes och 3 msk rapsolja. Skala och pressa i vitlöken.
  3. Forma smeten till fyra bollar och tryck ihop dem ordentligt.
  4. Hetta upp olja i en panna och tryck ut bollarna till lagom stora burgare. Stek på medelvärme ca 4 minuter på varje sida.
  5. Hyvla rödkålen med en mandolin eller osthyvel.
  6. Fördela gröna blad på rågbröden, lägg på nystekta burgare, hummus samt rödkål och avsluta med brödlocken. Hugg in!

Morotshummus

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Ansa och skär morötter i stavar, lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla över rapsolja och rosta ca 20 minuter.
  2. Mixa kokta kikärtor med morötterna, rapsolja, vitlök, tahini, citronsaft, malen gurkmeja och salt. Späd eventuellt med lite vatten för lagom konsistens.