Black and White ”Etoile”

Black and White ”Etoile”
Jonas Lagerström KK 2024
Jonas Lagerström KK 2024

Black and White ”Etoile”

15 ingredienser

1 h

Den här rätten är en riktigt festlig rätt som kan förgylla vilket festligt tillsälle som helst! Varför inte servera den som nyårsmiddag?

Se Jonas Lagerström laga receptet

logo

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • chipotlechilifrukt
  • 200 g smör
  • 1,5 dl rött vin
  • 5 dl kalvfond
  • 1 kruka dragon
  • salt
  • vinäger
  • 600-800 g oxfilé (rostbiff eller picana)
  • syltlök
  • 300 g jordärtskocka
  • buskkrasse
  • 300 g shiitakesvamp, smörfräst
  • 1 knippe salladslök

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Fräs vitlök, lök och chipotle i en kastrull med 100 g smör.
  2. Tillsätt rött vin, kalvfond och dragonstjälkar. Koka ihop 15–20 minuter.
  3. Smaka upp med salt, vinäger och lite smör.
  4. Sätt ugnen på 150 grader.
  5. Skär köttet i bitar som väger ca 300 g styck. Stek bitarna hårt på alla sidor. Lägg över i en ugnssäker form och tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 52 grader, det tar ca 10 minuter.
  6. Grilla eller stek dragonbladen i en panna.
  7. Finhacka bladen och blanda upp dem med 100 g smör. Smaka upp med salt och spad från syltlöken. Ställ i frysen för att sätta sig.
  8. Skala och koka jordärtskockan i saltat vatten. Passera eller vispa till en lätt och luftig kräm med smör och salt.
  9. Dela köttbitarna i två, arrangera på tallriken med buskkrasse, shiitakesvamp och syltlök. Riv eller skiva smöret över.