Blåbärssufflé med fikon

Blåbärssufflé med fikon
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Blåbärssufflé med fikon

11 ingredienser

Sufflé är en lätt och luftig dessert som ska ätas direkt när den kommer ut ur ugnen. Den här är smaksatt med blåbär och gömmer en överraskning i form av bitar av färska fikon.

Ingredienser

  • 1,5 dl blåbär
  • 1-2 färska fikon
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 äggula
  • 3 äggvitor
  • 1 tsk citronsaft
  • smör, till formarna
  • strösocker, till formarna

Till servering

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär finkonen i mindre bitar.
  3. Smörj och sockerströa små suffléformar eller koppar som tål ugnsvärme.
  4. Koka ihop blåbär, hälften av sockret, vatten, majsstärkelse och äggula till en tjock kräm under vispning i en kastrull. Låt krämen svalna.
  5. Vispa äggvitorna och citronsaften till ett skum. Tillsätt resten av sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast maräng. Vänd försiktigt ner marängen i blåbärskrämen.
  6. Fördela smeten i formarna till ca hälften. Lägg sedan ned den hemliga ingrediensen, fikon. Täck med sufflésmet så inte fikonen syns.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen 10-12 minuter. Det viktigaste nu är att inte öppna ugnsluckan under tiden utan vänta tålmodigt.
  8. Bjud dem nygräddade med vaniljglass.