Sufflé är en lätt och luftig dessert som ska ätas direkt när den kommer ut ur ugnen. Den här är smaksatt med blåbär och gömmer en överraskning i form av bitar av färska fikon.
Ingredienser
1,5 dl blåbär
1-2 färska fikon
1 dl strösocker
1 msk vatten
1 msk majsstärkelse
1 äggula
3 äggvitor
1 tsk citronsaft
smör, till formarna
strösocker, till formarna
Till servering
vaniljglass
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär finkonen i mindre bitar.
Smörj och sockerströa små suffléformar eller koppar som tål ugnsvärme.
Koka ihop blåbär, hälften av sockret, vatten, majsstärkelse och äggula till en tjock kräm under vispning i en kastrull. Låt krämen svalna.
Vispa äggvitorna och citronsaften till ett skum. Tillsätt resten av sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast maräng. Vänd försiktigt ner marängen i blåbärskrämen.
Fördela smeten i formarna till ca hälften. Lägg sedan ned den hemliga ingrediensen, fikon. Täck med sufflésmet så inte fikonen syns.
Grädda i nedre delen av ugnen 10-12 minuter. Det viktigaste nu är att inte öppna ugnsluckan under tiden utan vänta tålmodigt.