Blåbärsrutor med vaniljkräm och smul
Blåbärsrutor med vaniljkräm och smul
13 ingredienser
1 h
Blåbärskaka med inspiration från vaniljhjärtan. I den här versionen slipper du pillet med portionsformar och gör den i stället smidigt i långpanna.
Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser
- 250 g smör, rumstempererat
- 5 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker (till degen)
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 dl vaniljkvarg
- 2,5 dl crème fraîche
- 2 ägg
- 1,5 dl strösocker (till fyllningen)
- 1 citron, rivet skal
- 1 krm vaniljpulver
- 150 g frysta blåbär
- florsocker, att pudra över
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Mixa samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra.
- Täck en rektangulär form, 20 x 30 cm, med bakplåtspapper och tryck ut hälften av degen i botten på den.
- Blanda ihop kvarg, crème fraiche, ägg, strösocker, citronskal och vaniljpulver i en bunke till en jämn smet.
- Häll vaniljsmeten över botten, toppa med blåbär och smula sedan resten av degen över vaniljsmeten.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.
- Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar, pudrar över florsocker och serverar.