Blåbärsrulltårta med mascarponekräm

koket.se
Blåbärsrulltårta med mascarponekräm
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Blåbärsrulltårta med mascarponekräm

7

15 ingredienser

Roy twistar till fikaklassikern rulltårta och fyller den med blåbär och en fluffig och gräddig mousse på mascarpone. Bjud den gärna som en liten bakelse garnerad med extra mousse och färska blåbär på toppen.

Ingredienser

portioner

Rulltårta

  • 165 g ägg, rumsvarma [3 st]
  • 130 g strösocker [1,5 dl]
  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]
  • 20 g potatismjöl [2 msk]
  • 5 g bakpulver [1 tsk]
  • 50 g mjölk [0,5 dl]

Mascarponemousse

  • 2 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 300 g vispgrädde [3 dl]
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 60 g äggula [4 st]
  • 250 g mascarpone

Övrigt

  • 0,5 dl blåbärssylt
  • färska blåbär
  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Mascarponemousse
    Lägg gelatinblad i kallt vatten.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg dem i en kastrull tillsammans med grädde.
  3. Blanda strösocker och äggula i en bunke.
  4. Värm upp grädden och häll över äggulorna. Blanda runt och häll tillbaka det i kastrullen. Värm på medelvärme till krämen tjocknat och har 83 grader.
  5. Häll över i en ren bunke. Tillsätt de blötlagda gelatinbladen och vispa runt så att de smälter helt i krämen. Plasta och låt stå i kylen i minst 6 timmar eller över natten.
  6. Vispa sedan upp det tillsammans med mascarpone till en fast och krämig mousse.
  7. Rulltårta
    Sätt ugnen på 230 grader.
  8. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt så att den ligger rakt utan att böja sig på sidorna, klipp ev till för att få det rakt och jämnt.
  9. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt ca 10 minuter.
  10. Sikta i de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt med en slickepott. Avsluta med att vända i mjölken.
  11. Bred ut smeten jämnt på bakplåtspapperet. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
  12. Ta ut kakan ur ugnen, sockra kakan på ytan och vänd den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper, låt svalna. För att lossa bakplåtspappret lättare kan du pensla med kallt vatten på pappret lite innan och lossa det försiktigt.
  13. Montering
    Bred ut ett jämnt lager med mascarponemousse på botten. Bred även ut blåbärssylten.
  14. Börja med att rulla ihop rulltårtan uppifrån och ner mot dig. Ta hjälp av bakplåtspappret.
  15. Rulla ihop till en rulle så att du har skarven neråt. Dekorera med mer mousse, färska blåbär och citronmeliss.