Blåbärspaj med kolakaksbotten
Blåbärspaj med kolakaksbotten
11 ingredienser
1 h
”Pajdegen består av en kolakaksdeg som gör hela härligheten till en sprakande smaksymfoni. Pajen är enkel att slänga ihop och perfekt att göra när våra svenska blåbär är i säsong.” /Hilda Kirkhoff
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
Pajdeg
- 150 g smör, rumsvarmt
- 1,5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 3,5 dl vetemjöl [210 g]
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 2 msk ljus sirap
Blåbärsfyllning
- 500 g färska blåbär, tinade eller färska (svenska)
- 2 tsk potatismjöl
- 1,5-2 msk strösocker
Servering
- grädde, lättvispad (vaniljsås eller vaniljglass)
Gör så här
- Värm ugnen till 175 grader med varmluft.
Pajdeg
- Vispa ihop smör och socker så att det blandas.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål med en gaffel.
- Tillsätt de torra ingredienserna tillsammans med sirapen i smörblandningen. Arbeta ihop till en smulig massa.
- Vänd ut degen på en köksbänk och arbeta ihop det sista för hand.
- Mjöla händerna lätt och tryck ut degen jämnt i botten och upp på kanten i en pajform som är 24 centimeter i diameter.
- Förgrädda bottnen mitt i ugnen i 10 minuter.
Blåbärsfyllning
- Låt tinade blåbär först rinna av i en sil.
- Blanda bären med potatismjöl och socker i en skål.
- Ta ut formen ur ugnen och tryck eventuellt upp kanten något med hjälp av en sked. Häll i blåbären och grädda pajen näst längst ner i ugnen i ytterligare 25–30 minuter tills kanten har en gyllene färg.
Servering
- Servera pajen ljummen med grädde, vaniljsås eller glass.