Blåbärspaj med kolakaksbotten

koket.se
Blåbärspaj med kolakaksbotten
Foto: Judith Kirkhoff
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Blåbärspaj med kolakaksbotten

11 ingredienser

1 h

”Pajdegen består av en kolakaksdeg som gör hela härligheten till en sprakande smaksymfoni. Pajen är enkel att slänga ihop och perfekt att göra när våra svenska blåbär är i säsong.” /Hilda Kirkhoff

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3,5 dl vetemjöl [210 g]
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 2 msk ljus sirap

Blåbärsfyllning

  • 500 g färska blåbär, tinade eller färska (svenska)
  • 2 tsk potatismjöl
  • 1,5-2 msk strösocker

Servering

  • grädde, lättvispad (vaniljsås eller vaniljglass)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader med varmluft.

Pajdeg

  1. Vispa ihop smör och socker så att det blandas.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en skål med en gaffel.
  3. Tillsätt de torra ingredienserna tillsammans med sirapen i smörblandningen. Arbeta ihop till en smulig massa.
  4. Vänd ut degen på en köksbänk och arbeta ihop det sista för hand.
  5. Mjöla händerna lätt och tryck ut degen jämnt i botten och upp på kanten i en pajform som är 24 centimeter i diameter.
  6. Förgrädda bottnen mitt i ugnen i 10 minuter.

Blåbärsfyllning

  1. Låt tinade blåbär först rinna av i en sil.
  2. Blanda bären med potatismjöl och socker i en skål.
  3. Ta ut formen ur ugnen och tryck eventuellt upp kanten något med hjälp av en sked. Häll i blåbären och grädda pajen näst längst ner i ugnen i ytterligare 25–30 minuter tills kanten har en gyllene färg.

Servering

  1. Servera pajen ljummen med grädde, vaniljsås eller glass.