Blåbärskatalan

31 röster
1 h
10-12

Katalan är en liten mazarinliknande bakelse med hallonsylt. Här gör Tea en smidigare, men minst lika god, variant i en stor pajform där hallonsylten byts mot blåbärssylt. 

Visa mer
1 h
10-12

Du behöver

Mördeg

  • 75 g florsocker
  • 270 g vetemjöl
  • 180 g smör
  • 15 g vanilijsocker
  • 55 g ägg (1 st)

Mazarinmassa

  • 250 g mandelmassa, rumsvarm
  • 100 g smör, rumsvarmt (saltat)
  • 110 g ägg (2 st), rumsvarma
  • 60 g äggula (3 st), rumsvarma
  • 280 g blåbärssylt, färdigköpt eller recept enligt nedan

Blåbärssylt

  • 250 g frysta eller färska blåbär
  • 30 g citronjuice
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 135 g syltsocker

Glasyr

  • 50 g mjölk (0,5 dl)
  • 40 g smör
  • 360 g florsocker (6 dl)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Mördeg
    Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.
  2. Kavla ut degen ca 3 mm tjock, gärna mellan plastfolie. Fodra en rund pajform med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter, med degen. Tryck till försiktigt med fingrarna längs kanterna och skär av överbliven deg med en skalkniv.
  3. Stoppa in pajskalet i frysen i 20 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175 grader. Nagga degen och förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 170 grader.
  4. Blåbärssylt
    Koka alla ingredienser under omröring i ca 5 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna.
  5. Mazarinmassa
    Vispa mandelmassan med smöret till en jämn smet. Blanda i ett ägg/äggula i taget tills du får en slät mazarinmassa.
  6. Fyll skalet med 2/3 av sylten. Täck sylten med mazarinsmeten. Grädda i ca 15-20-minuter tills den fått en gyllenbrun färg. Låt svalna.
  7. Glasyr
    Värm mjölk och smör i en kastrull till smöret har smält. Tillsätt florsocker och vispa på låg värme ihop till en glasyr.
  8. Stryk den resterande blåbärssylten tunt över den avsvalnade pajen. Häll därefter på glasyren och marmorera försiktigt in sylten i glasyren. Låt stelna.
3 augusti 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...