• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Blåbärsgrottor med cheesecakefyllning

cheesecakegrottor med blåbär
Foto: Simona Muntean
Simona Muntean
Simona Muntean

Blåbärsgrottor med cheesecakefyllning

8 steg att laga

10 ingredienser

30 min

Underbara grottor med cheesecakefyllning och blåbär. Perfekt till fika och kalas!

Ingredienser

portioner16 - 18 portioner

Kakdeg

  • 250 g smör, rumstemperatur
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 5,75 dl vetemjöl

Fyllning

  • 100 g färskost, naturell
  • 1 ägg
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1-1,5 dl färska blåbär, att toppa med

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  2. Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt. Ställ åt sidan.
  3. Blanda alla ingredienser till degen i matberedaren. Degen ska vara mjuk men gå att hantera.
  4. Dela i lika bitar och rulla till bollar, stora som valnötter. Lägg en degboll i varje form och tryck till en grop i mitten.
  5. Blanda färskosten krämigt och tillsätt övriga ingredienser till fyllningen. Fyll gropen i varje kaka med färskostfyllning, ca 1 msk. Toppa med blåbär.
  6. Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 7-8 minuter.
  7. Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
  8. Sikta ev över florsocker innan servering. Förvaras svalt i låda med lock.