Helstekt My Little Pony-filé

Foto: TV4
Helstekt My Little Pony-filé
15 ingredienser
– Våga pröva hästkött, billigare och godare än oxfilé. Med en palsternackscréme till behövs ingen sås, säger Björn.
Björns vintips: Cline, Zinfandel
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Kött
- 1 kg fin hästfilé i bit
- salt
- peppar
- smör, till stekning
Palsternackscréme
- 600 g palsternacka, hackad i mindre bitar för snabbare tillagning
- 1-2 dl matlagningsgrädde
- 1 msk tryffelolja
- 1 msk vit balsamvinäger, lagrad
Mandelsallad
- 250 g blandsallad (t ex ruccola, babyspenat, krisp mfl)
- 50 g brända mandlar
- 0,5 rödlök, hackad
- 100 g fetaost
- 10 körsbärstomater
- olivolja
- 1 krm flingsalt
Gör så här
Kött
- Peppra och salta köttet.
- Sautera det sen hastigt i smör runt om i en het panna för att få en fin yta. Ca 3-4 minuter.
- Sätt in i ugnen på 175° med en stektermometer i mitten. Köttet ska bli ca 56-60° för medium rare. Vill man inte ha rött kan man vänta till ca 65°.
- Ta ut det och lägg i folie så det inte kallnar.
Palsternackscrème
- Koka palsternackorna mjuka och häll av vattnet, men spara detta och tillsätt en buljongtärning.
- Mixa dem till en mos.
- Häll tillbaka ca 2 dl buljong.
- Tillsätt grädde tills önskad krämighet är uppnådd.
- Smaka av med tryffelolja, balsamvinäger och salt & peppar. Tryffeln tar gärna över så var försiktig och ta lite i taget.
- Skölj salladen, halvera tomaterna, smula fetaosten och blanda i en fin skål tillsammans med rödlök och mandlar.
- Ringla över olivolja och flingsalt.
- Tranchera köttet i fyra härliga bitar.
- Lägg upp varma tallrikar och lägg sallad och crémen i två prydliga högar.