Bitok à la Russe
Bitok à la Russe
19 ingredienser
Pröva att steka ryska köttbullar i stället för mammas. De här har en len sås som är syrlig av crème fraiche. Till serveras ett grönsaksris.
Ingredienser
Färs:
- 500 g lammfärs (eller nötfärs)
- 2 skivor vitt bröd
- 1,5 dl mjölk
- 1 gul lök
- salt
- vitpeppar
- 0,5 krm muskot, riven
- smör, att steka i
Grönsaksris:
- 4 port långkornigt ris
- 0,5 morot
- 50 g rotselleri
- 1 purjolök
- smör
Sås:
- 0,5 gul lök
- 1 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl crème fraîche
- salt
- vitpeppar
Gör så här
- Sås: Finhacka löken. Fräs den i smör utan att den tar färg. Dofta över lite mjöl. Tillsätt crème fraiche. Koka några minuter. Krydda med salt och nymalen peppar.
- Grönsaksris: Koka riset. Ansa, skölj och finstrimla morot, rotselleri och purjolök. Fräs grönsaksstrimlorna snabbt i lite smör. Rör ner dem i det nykokta riset.
- Smula brödskivorna. Häll i mjölken över brödet. Riv i löken. Lägg i färsen, salt, peppar och riven muskotnöt och blanda. Forma 12 platta bullar och stek dem 2-3 minuter på varje sida. Servera med grönsaksriset och häll såsen runt om.