Biffgryta med pilaffris

Biffgryta med pilaffris
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Biffgryta med pilaffris

16 ingredienser

Till den här rätten kan du använda ryggbiff, rostbiff eller innanlår. Huvudsaken är att du lagar den av mört nötkött.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök (stor)
  • 10 champinjoner
  • 400 g nötkött
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk majsolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk senap
  • 2 dl köttbuljong
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl crème fraîche

Pilaffris:

  • 1 gul lök
  • 2,5 dl långkornigt ris
  • 2 msk smör
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk salt

Till servering:

  • 0,5 dl crème fraîche

Gör så här

  1. Skala och skiva löken, borsta och ansa svampen och skär den i mindre bitar. Skär köttet i strimlor, 1 cm breda och ca 2 1/2 cm långa, krydda med svartpeppar. Hetta upp oljan i en stekpanna på ganska hög värme, lägg i köttet och bryn det hastigt tills det har fått färg på alla sidor.
  2. Lägg i löken och champinjonerna och låt fräsa tills de börjar bli mjuka, ca 3 minuter. Rör om då och då. Tillsätt tomatpuré, senap och buljong. Koka upp och låt koka i någon minut. Tillsätt slutligen crème fraiche och salt. Låt allt bli varmt och servera genast.
  3. Pilaffris: Skala och finhacka löken. Fräs lök och ris med smöret i en gryta under omrörning. Tillsätt buljongen, koka upp och koka sedan riset på svag värme under lock i ca 20 minuter. Spä eventuellt med lite mer vatten mot slutet. Krydda med salt och servera riset till biffgrytan med crème fraiche i separat skål.